Domov » Internet » Registracija domen – od prvega do zadnjega koraka
Registracija domen

Registracija domen – od prvega do zadnjega koraka

Domena je ime, ki na spletu predstavlja vaše spletno mesto. Vidna je v URL vrstici brskalnika, pojavlja se v spletnih iskalnikih, pa tudi povsod, kjer delite povezavo do svoje strani. Na primer na socialnih omrežjih in forumih, v spletnih direktorij, blog prispevkih itd. Vsak, ki želi ali zgolj bere o vaši spletni strani, vidi tudi vašo domeno. In ravno zato je tako pomembno, da je registracija domen opravljena v skladu z najboljšo prakso.

Današnji prispevek je namenjen vsem tistim, ki niste še nikoli v življenju registrirali domene. Pa tudi tistim, ki domeno sicer že imate, vendar z izbiro niste zadovoljni. Ali pa zgolj pogosto razmišljate o tem, da bi bila odločitev za izbiro druge domene verjetno boljša. Skratka, v prispevku bomo razložili, kako izbrati odlično domeno in kako opraviti registracijo.

Veliko več koristnih informacij o registraciji domen boste našli na: https://registracijadomen.pw/

Kako pomembna je ustrezna izbira domenskega imena?

Registracija domen zahteva izbiro domenskega imena in domenske končnice. Kar se tiče izbire samega imena, vam svetujemo predvsem to, da ne komplicirate. Ne izbirajte dolgih in nejasnih imen, ki si jih vaši obiskovalci ne bodo nikoli zapomnili. Ravno to je namreč zelo pomembno – da si bodo obiskovalci ime hitro vtisnili v spomin.

Ime domene

Vas je prešinila ideja, da bi v svojo domeno vključili šumnik, morda številko? Če se temu lahko izognite, potem se raje dajte. S šumniki lahko nastopijo težave pri pošiljanju e-pošte, številke pa lahko nakazujejo na »spam« domeno, saj se jih prav takšne strani poslužujejo najpogosteje. Registracija domen s šumniki je smiselna v primeru, ko registrirate takšno brez šumnika, vendar se želite zavarovati pred konkurenco.

Primer: Registrirali ste domeno mojasola.si. Da vam kdorkoli ne bi povzročal težav, ste registrirali še mojašola.si. Prav tako ste s slednje naredili preusmeritev na mojasola.si, da vse obiskovalce, ki obiščejo »napačno« domeno, avtomatsko preusmerite na »pravo«.

Se z domeno osredotočiti na dejavnost ali ime podjetja? Vanjo vključiti ključno besedo ali ne? Če je včasih veljalo, da je bilo zaradi večje vidnosti v spletnih iskalnikih pametno v domensko ime vključiti ključno besedo, danes ni več tako. Google daje temu mnogo manjši poudarek, poleg tega pa je veliko bolje delati na prepoznavnosti. To pa boste najlažje dosegli, če boste izbrali domeno, enako imenu svojega podjetja ali blagovne znamke.

Kaj pa domenska končnica? Je pomembna tudi ta?

Seveda je zelo pomembna tudi domenska končnica. Izbira neustrezne namreč lahko povzroči, da vas v spletnih iskalnikih ne bo nihče našel. Prav tako se lahko zgodi, da izberete končnico, ki ne uživa toliko zaupanja kot katera druga. V to skupino bi na primer lahko uvrstili končnico .biz, kateri uporabniki spleta zaupajo manj kot končnici .com.

Registracija domen torej zahteva tudi izbiro domenske končnice. Načeloma velja, da je najbolje izbrati ustrezno nacionalno domeno – za Slovenijo .si, za Hrvaško .hr, za Nemčijo .de, … Za večjezično stran ali stran v angleščini izberite .com ali .net. Za večjezično, ki je namenjena izključno državam Evrope, pa je primerna domena .eu.

Domenske končnice

Ne moremo pa mimo tematskih domen, ki se lahko pohvalijo z vse večjim deležem med vsemi registriranimi domenami. Sem sodijo končnice, ki predstavljajo dejavnost, interes ali poklic – na primer .SHOP, .LIFE, .YOGA, .BLOG, .CENTER, .NINJA, .BEER, AGENCY, .STUDIO in številne druge (več kot 1000). Registracijo tematskih domen toplo priporočamo, saj se v spletnih iskalnikih obnesejo dobro, hkrati pa obiskovalcu sporočajo, kaj bo na vaši spletni strani.

In kako poteka registracija domen?

Zelo preprosto. Na spletu najprej poiščete kakovostnega registrarja. Ne glejte zgolj na ceno, temveč se prepričajte tudi o kakovosti njegove podporne ekipe. Prav tako preverite, kaj vse vam prinaša registracija domen. Nekateri registrarji namreč nudijo zelo pregleden uporabniški vmesnik (naročniški center), brezplačen e-poštni predal za posredovanje e-pošte, WHOIS zaščito, brezplačno DNS gostovanje in podobno.

Priporočamo vam slovenskega registrarja NEOSERV.si, ki ponuja vse našteto, obenem pa zagotavlja tudi najnižje cene domen v Sloveniji. Uporabniki njihovih storitev (tudi spletnega gostovanja) so v veliki večini zelo zadovoljni, saj v podjetju dajejo zelo velik poudarek na sodobni opremi in hitro odzivni podpori.

Registracija domen NEOSERV.si

Če vas zanima registracija domen, na strani registrarja v polje za pregledovanje prostosti domen vpišite svojo – tako domensko ime kot končnico. V trenutku boste izvedeli, ali je izbrana domena na voljo za registracijo. Če jo je pred vami registriral že kdo drug, boste morali poiskati novo. V tem primeru lahko izberete drugo ime ali pa poskusite z drugo domensko končnico.

Ko boste našli prosto domeno, jo dodajte v košarico in sledite nakupu, kot bi nakupovali v klasični spletni trgovini. Na koncu vpišite delujoč e-poštni naslov, saj bo nanj vezana vaša domena. Na ta e-naslov boste malo pred iztekom domene prejeli tudi obvestilo o podaljšanju. Domeno lahko registrirate kot fizična oseba ali kot podjetje. Ne glede na izbiro vedno uporabite resnične podatke.

Nato le še opravite plačilo po eni izmed ponujenih metod in domena bo vaša. Kot vidite, je registracija domen zares enostavna. Če pa je sam postopek preprost, pa je običajno mnogo težje izbrati odlično domensko ime. Zato si le vzemite čas in pred registracijo raje dvakrat premislite. Ko bo domena enkrat registrirana, bo vaša. In če boste želeli drugo, je ne boste mogli kar zamenjati, temveč bo potrebno registrirati dodatno domeno.

O avtorju: Jože Bučko

Jože Bučko
Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!