Domov » Poslovni svet » Osnovni varilni postopki, ki jih morate poznati
Osnovni varilni postopki

Osnovni varilni postopki, ki jih morate poznati

Varjenje je nepogrešljiv proces v številnih panogah, od proizvodnje vozil do gradbeništva in izdelave plovil. Gre za tehnično veščino, ki združuje kovinske materiale v trdne in trajne spoje ter ima neprecenljiv vpliv na kakovost in vzdržljivost končnih izdelkov; v tem pogledu vse od konstrukcije mostov do izdelave pločevinastih izdelkov.

Varjenje omogoča oblikovanje kompleksnih struktur in izpolnjevanje raznolikih potreb v mnogih industrijah. Prav zato je ključno, da se varjenje izvaja s posebno pozornostjo na kakovost, uporabljene postopke ter ustrezen izbor materialov in orodja. V nadaljevanju spoznajte osnovne varilne postopke, brez katerih v svetu varjenja enostavno ne gre.

Dodatne informacije: https://www.kovinc.si/wiki

MIG/MAG varjenje

MIG varjenje je varjenje z inertnim plinom in je postopek, pri katerem se torej uporablja inertni plin, kot je argon ali mešanica argona in helija. Argon ne reagira s talino v zvaru. Pri MIG varjenju se električni tok prenaša preko neprekinjene žice iz varilne pištole na obdelovanec, kar omogoča natančen in nadzorovan nanos varilnega materiala.

Metoda se pogosto uporablja pri varjenju aluminija, bakra, nerjavečega jekla in drugih kovin. MIG varjenje ponuja hitrost, enostavno upravljanje ter visoko kakovostne spoje, zaradi česar je priljubljeno tako v industriji kot v manjših delavnicah. Uporablja se za varjenje debelejših materialov, saj je prosta dolžina elektrode kratka in omogoča hitrejše taljenje ter večjo gostoto varilnega toka.

MIG/MAG varjenje

MIG/MAG varjenje z golo varilno žico v zaščitni atmosferi plina.

MAG varjenje se razlikuje od MIG varjenja po vrsti uporabljenega plina. Pri MAG varjenju se namesto inertnega plina uporablja aktivni plin, kot je CO2 ali mešanica CO2 in argona. Ta postopek se pogosto uporablja pri varjenju malo legiranega konstrukcijskega jekla, pa tudi za tanko in srednje debelo pločevino.

Debelina materiala, ki ga varimo s tem postopkom, ne sme presegati 1 mm, postopek pa je tako primeren za uporabo pri avtokleparskih popravilih in podobno. MAG varjenje je postopek, ki je cenovno najbolj ugoden in hkrati najbolj razširjen v svetu varjenja.

MMA varjenje

MMA varjenje je ročna metoda varjenja z oplaščeno elektrodo. Z vzpostavitvijo električnega toka, bodisi izmeničnega ali enosmernega, se ustvari električni oblok med elektrodo in materialom. Ta oblok povzroči taljenje osnovnega materiala in oplaščene elektrode, kar omogoča, da se materiala med seboj združita.

MMA varjenje

Zaščitni plin pri MMA varjenju običajno ni potreben.

Postopek MMA varjenja je izjemno vsestranski, saj je preprost in se uporablja v različnih industrijskih panogah. Zaradi svoje enostavnosti je pogosto uporabljen predvsem v vzdrževalnih in popravljalnih delih. Ročno obločno varjenje omogoča varjenje jekel, sive litine, bakra ter nikljevih in aluminijastih zlitin.

TIG varjenje

TIG varjenje je postopek elektroobločnega varjenja, kjer se uporablja netaljiva Wolframova elektroda v inertnem plinu, kot je argon, helij ali podobni plini. Ta tehnika je široko uporabljena za varjenje tankega nerjavnega jekla ter aluminijevih, magnezijevih in bakrovih zlitin.

Ena od glavnih značilnosti TIG varjenja je večji nadzor, ki ga omogoča varilcu nad samim postopkom, kar posledično vodi v močnejše in bolj kakovostne zvare. Kljub temu gre za precej zahteven postopek, ki zahteva temeljito usposabljanje in pridobivanje izkušenj.

TIG varjenje

TIG varjenje velja za zahtvenejši varilni postopek.

Ta postopek varjenja se uporablja predvsem v letalski industriji, kjer se uporablja za varjenje tankostenskih cevi manjših premerov, vendar je TIG varjenje prav tako prisotno tudi v drugih panogah. Uporablja se za varjenje legiranega jekla s pomočjo izmeničnega toka ter pozitivnim polom na elektrodi, kot tudi za varjenje barvnih kovin s pomočjo enosmernega električnega toka ter negativnim polom na elektrodi.

TIG varjenje tako predstavlja enega izmed najbolj prilagodljivih postopkov varjenja, ki omogoča vrhunsko kakovost zvarov pri različnih materialih.

O avtorju: Jože Bučko

Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!