Domov » Internet » Kako prepoznati hitro spletno gostovanje?
Hitro spletno gostovanje

Kako prepoznati hitro spletno gostovanje?

Ko izbirate spletno gostovanje, morate v obzir vzeti kar nekaj dejavnikov. Kot prvo je zagotovo pomemben sam paket gostovanja, ki je lahko »majhen« in kot tak primeren za gostovanje preproste spletne strani. Lahko pa je tudi bolj »napreden«, namenjen gostovanju večjega števila obsežnejših strani, spletnih trgovin ipd.

Soba s strežniki

Soba s strežniki v sodobno zasnovanem podatkovnem centru.

Poleg paketa je potrebno upoštevati še druge faktorje. Vsekakor je poglavitnega pomena tehnična podpora, ki ne le, da mora biti dostopna podnevi in ponoči, med delovnimi dnevi, vikendi in prazniki, temveč se mora v primeru težav tudi hitro odzvati. Prav tako je pomembna kakovost strežnika, s čimer ciljamo na zanesljivost, varnost in hitrost. Še posebej slednja lahko naredi tisto razliko, zaradi katere se ali pa se ne odločimo za določenega ponudnika gostovanja.

Celo vrsto nasvetov o izbiri spletnega gostovanja boste našli tukaj, danes pa bomo odgovorili na štiri vprašanja, ki si jih morate zastaviti, če je vaša želja hitro spletno gostovanja. Najverjetneje je, kajne?

So strežniki opremljeni s SSD diskovnimi enotami?

Za začetek je smiselno preveriti, ali so v strežnike vgrajene SSD diskovne enote. Gre za tehnologijo, ki hitro nadomešča že nekoliko zastarele HDD diske. SSD diskovje je mnogo hitrejše, saj deluje povsem drugače – podobno kot USB ključ. Preverite torej, ali vam ponudnik ponuja SSD gostovanje ali gre zgolj za »klasično« storitev, ki bo delovala nekoliko počasneje.

HDD in SSD disk

SSD disk (na desni strani) je precej hitrejši od HDD diska.

To boste najlažje preverili z obiskom spletne strani ponudnika gostovanja. Če SSD tehnologijo uporablja, bo imel podatek zagotovo napisan na spletni strani. Vsekakor pa ne bo odveč, če mu pošljete še e-poštno sporočilo ali ga pokličete kar po telefonu ter ga o uporabi SSD diskovnih enot še dodatno povprašate.

Kako hitro se odzivajo strani obstoječih naročnikov?

Takšen test sicer ni najbolj natančen, saj na hitrost delovanja spletnih strani vplivajo številni faktorji, nepovezani z odzivnostjo strežnika. Zagotovo pa lahko dobite splošen vtis, ali gre za hitro gostovanje ali ne. Če se bodo vse spletne strani odpirale počasi, potem lahko sklepate, da se bo tudi vaša.

Obstaja kar nekaj spletnih mest, na katerih lahko preverite, katere spletne strani gostujejo na določenem strežniku. Poznati morate le IP strežnika oziroma vsaj eno stran, ki na tem strežniku gostuje. Če takšne strani ne boste našli, se obrnite neposredno na ponudnika gostovanja. Naj vam na email pošlje nekaj povezav do spletnih strani, ki gostujejo na njegovem strežniku.

Kaj o hitrosti delovanja menijo drugi?

Spletno gostovanje je storitev, za katero ni težko poiskati mnenj obstoječih ali preteklih naročnikov. Obstajajo tako domači kot tuji forumi, poleg tega pa tudi številni spletni portali, kjer se lahko seznanite s hitrostjo delovanja strežnikov različnih ponudnikov gostovanja spletnih strani.

Mnenja naročnikov

Pri izbiri spletnega gostovanja upoštevanjte mnenja naročnikov.

Ste odkrili, da spletno gostovanje ponudnika, pri katerem ste ravno želeli zakupiti prostor na strežniku, ne slovi ravno po najhitrejšem delovanju? Je težava kje drugje, na primer v neodzivni podporni službi? Ponudnikov je več kot dovolj, zato raje nadaljujte z iskanjem. Izberite enega izmed tistih, s katerim je velika večina naročnikov več kot zadovoljna.

Kje so locirani strežniki?

Tudi lokacija strežnika je povezana s hitrostjo delovanja spletne strani. Imate spletno stran v slovenščini, spletno gostovanje pa imate namen zakupiti pri tujem ponudniku, ki ima svoje strežnike locirane v ZDA? To ne bo najboljša ideja, saj bodo odzivni časi daljši, s tem pa bodo tudi obiskovalci morali na prikaz spletne strani počakati nekoliko dlje. Za spletno stran v slovenskem jeziku vsekakor raje izberite domačega ponudnika gostovanja.

O avtorju: Jože Bučko

Jože Bučko
Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!