Domov » Šport in prosti čas » Zakaj se odločiti za igranje električne kitare?
Igranje električne kitare

Zakaj se odločiti za igranje električne kitare?

Ko se začnete učiti igranja kitare, je lahko odločitev o vrsti kitare, v katero želite investirati, nekoliko težka. Ali kupiti akustično, električno ali raje klasično kitaro? Osredotočimo se na prednosti, ki jih prinaša nakup električne kitare. Čeprav v resnici tudi najbolj izkušeni kitaristi pogosto uporabljajo vse vrste kitar.

Ne glede na to, ali vas je za električno kitaro navdušila kakšna glasbena skupina ali prijatelj, boste kmalu začutili tisto pravo radost in energijo, ki jo od takšne kitare dobi kitarist. Poglejmo, zakaj so električne kitare postale tako priljubljene in zakaj so morda prava izbira tudi za vas.

Vsestransko prilagodljiva

Električna kitara je izjemno vsestranska in z njo lahko posnemamo zvok številnih drugih kitar. Celo zvok akustične kitare je lahko več kot prepričljiv. S posebnimi moduli jih je mogoče spremeniti v katero koli vrsto kitare, ki jo danes uporabljajo nekatere največje svetovne glasbene skupine.

Električna kitara Harley Benton R-446 Blue Metallic

Električna kitara Harley Benton R-446 Blue Metallic (Symphony.si)

V resnici boste z vložkom v eno kitaro dobili kopico zvokov, ne da bi vam bilo pri tem treba vlagati v novo glasbilo. Je pa res, da je držanje akustične ali klasične kitare neka povsem druga izkušnja. Kakovost zvoka, ki ga iz električne kitare pridobimo, je odvisna od znamke in modela kitare, magnetov, ki so vanjo vgrajeni, in tudi od dodatne opreme, kot so moduli, ojačevalec in podobno.

Nadzor glasnosti

Ena večjih prednosti igranja na električno kitaro je, da jo lahko zlahka igrate precej na glas, a tudi praktično neslišno s pomočjo slušalk. To pomeni, da vam med igranjem doma ne bo treba skrbeti, da bi motili družino in sosede. Poleg tega so na voljo ojačevalniki različnih velikosti, kar pomeni, da vam samo za vadbo doma ni treba zapraviti več sto evrov za velike ojačevalnike, saj so majhni ojačevalniki več kot primerni za ta namen.

Električna kitara Gewa RC-100 Sunburst

Električna kitara Gewa RC-100 Sunburst (Symphony.si)

V vsakem primeru električno kitaro pred nakupom preizkusite v trgovini z glasbili, kjer imajo v ta namen običajno na voljo tudi poseben prostor. Tam boste lahko preizkusili različne kitare in ojačevalnike zvoka. Presenečeni boste, kako veliko zvoka je moč pridobiti že skozi najmanjši ojačevalnik, ki je morda zgolj velikosti majhnega radijskega sprejemnika.

Manj naporno igranje

Igranje električne kitare je v primerjavi z akustično ali klasično kitaro veliko lažje, saj je pritisk na strune blažji in ne zahteva velike sile. Zaradi tega so idealne za začetnike, ki jim je na začetku igranja morda težko ali neprijetno močneje pritiskati na strune.

Električna kitara Flight EST11 V2

Električna kitara Flight EST11 V2 (Symphony.si)

Kar je morda še zanimivo pri igranju električne kitare, je dejstvo, da bodo morebitne napake pri igranju precej manj slišne kot tiste na akustični ali klasični kitari. Zvok električne je nekoliko brneč in na ta način se drobna napaka hitro skrije ali postane celo dobrodošel dodatek k stilu igranja.

Ugodne cene

Od vsestranskosti in možnosti uravnavanja glasnosti do enostavnosti igranja, pa lahko pri električni kitari še vedno najdemo kaj novega, kar nas razveseli. Izbira električne kitare ima veliko prednosti pred drugimi vrstami kitar, še posebej za začetnike.

Ne le vse našteto, rečemo lahko, da so tudi cenovno dostopne. Začetniški komplet z ojačevalnikom in kabli lahko stane manj kot 200 evrov. Če torej iščete novo glasbilo, vsekakor razmislite o investiciji v električno kitaro. Morda bo to ena najboljših odločitev v vaši bodoči glasbeni karieri.

O avtorju: Jože Bučko

Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!