Domov » Zanimivosti » Kako prepoznati nevarnosti spletnih zmenkov?
Nevarnosti spletnih zmenkov

Kako prepoznati nevarnosti spletnih zmenkov?

Spletni zmenki so osvojili ves svet, saj gre za zelo enostaven način spoznavanja novih oseb, med katerimi se morda skriva naslednja velika ljubezen. Kot je navada pri rečeh, ki so enostavne, je tudi splet postal nekaj samoumevnega in vse prevečkrat pozabljamo, da skriva kar nekaj pasti.

Niti ne toliko zaradi tehnologije same kot zaradi ljudi, ki jo uporabljajo v nečedne namene. V zadnjem času je opaziti porast spletnih prevar, ki se tičejo spletnih zmenkov. Nepridipravi, ki so dobri manipulanti, znajo izzvati ravno prava čustva, da se jim oseba na drugi strani povsem odpre in, skorajda nerazumljivo, zaupa svoje osebne podate ali celo nakaže denar.

Prehiter prehod na osebno komunikacijo

Spoznate osebo, s katero vam je prijetno klepetati pozno v noč, na obzorju je morda neka iskrica, ki bi lahko pomenila nekaj več, in počutite se kot v sedmih nebesih. To je nekako naraven razvoj spoznavanja preko spleta. Vsekakor pa je potrebno prižgati rdeče luči v naslednjem primeru.

Komunikacija na spletnih zmenkih

Komunikacija na spletnih zmenkih zahteva veliko previdnost.

Spoznate osebo, ki po nekaj uvodnih stavkih od vas želi telefonsko številko ali kontakt na socialnih omrežjih, kar hkrati pomeni tudi vaše osebne podatke. Spletne strani in aplikacije za zmenke omogočajo veliko stopnjo anonimnosti, žal pa kasneje ljudje napake delamo sami. Če osebe ne poznate dovolj dobro, se nista še nikoli videla v živo, potem postopajte previdno.

Intimne vsebine

Nikakor prek spletnih omrežij neznancem ne pošiljajte svojih intimnih fotografij, kot so slike ali videoposnetki. Seveda je nekaj drugega, če uporabljate aplikacijo, kjer se nahajajo erotični oglasi in je bil to že od začetka vaš namen.

Vseeno pa vsaj na začetku pazite, da se na fotografijah ne vidi vašega obraza. Če uporabljate spoznavno aplikacijo za iskanje resne ljubezni, neznancu nikoli ne nasedajte na sladke besede o vaši lepoti in morebitnem namigovanju, da bi mu poslali nekoliko bolj eksplicitne vsebine. Kaj hitro lahko pride do izsiljevanja.

Izogiba se srečanju v živo

Še eden od znakov, da imate nasproti nekoga, ki mu ne gre povsem zaupati, je izogibanje zmenku v živo. Dejstvo je, da je spoznavanje preko spleta hitro in enostavno, vendarle pa mora na neki točki priti do pravega zmenka v živo in kavice, ob kateri bi se bolje spoznala.

Izmikanje zmenku v živo

Izmikanje zmenku v živo je lahko znak, da nekaj ni v redu.

Če se nekdo vztrajno izmika temu, je to lahko znak, da je nekaj narobe. Zakaj bi se kdo sploh prijavil na spoznavni portal, klepetal z vami, nato pa vas ne bi želel spoznati na štiri oči? Vsa vprašanja in dvomi so na mestu, kadar se spoznavate na ta način.

Namigovanje na spolnost

Ljudje smo iz krvi in mesa, vsi imamo radi podobne reči in tiste najbolj intimne seveda niso izjema. Je pa vendarle nenavadno, če erotika puhti iz vsakega drugega stavka neznanca, s katerim se šele spoznavata. Če vam je ob tem neprijetno, bo najbolje potegniti ročno zavoro.

Nekateri ljudje uporabljajo portale za zmenke zgolj v ta namen, in kadar je tako, je dobro biti jasen in povedati, da to pač ni tisto, kar iščemo sami. Nikakor pa nikoli ne hodite na vroče zmenke k neznancem domov. Prvi zmenek naj poteka na javnem, obljudenem kraju. Pred zmenkom povejte prijatelju, prijateljici ali družinskemu članku kam greste in kdaj približno boste končali. Previdnost je mati modrosti.

O avtorju: Jože Bučko

Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!