Domov » Lepota in zdravje » 5 nasvetov za krepitev možganov
Možgani na dlani

5 nasvetov za krepitev možganov

Če v svoje vsakodnevno življenje dodate le nekaj hitrih in preprostih navad, lahko na učinkovit način spodbudite delovanje možganov. Krepitev možganov je torej precej enostavnejše, kot si morda mislite. Določene navade hitro poskrbijo za to, da vaš um postane oster in tak ostane tudi skozi nadaljnja leta.

Za učinkovito delovanje možganov je treba v prvi vrsti poskrbeti z rednim gibanjem oziroma telovadbo. Raziskave kažejo, da obstaja izjemno močna povezava med vadbo in nemotenim delovanjem sivih celic. Da bodo učinki še toliko boljši, pa je gibanju priporočljivo dodati še ustrezno vrsto glasbe. Rekreacija ob glasbi namreč bistveno bolj pripomore k še boljši stimulaciji možganov.

V nadaljevanju si poglejmo še pet koristnih nasvetov za krepitev možganov.

1. Dovolj spanja

Zagotovo okoli desete ali enajste ure zvečer večini od vas prija ogled filma ali serije. A gledanje televizije ob tako pozni uri obžalujete že naslednje jutro oziroma malce kasneje na delovnem mestu. Za kakovostno delovanje in življenje na sploh ljudje praviloma potrebujemo najmanj 7 ur spanja. Tako lahko precej lažje razmišljamo in smo veliko bolj produktivni.

Naspan moški

Zagotovite si dovolj spanca, da bo vaš dan lep in produktiven.

Če omahujete med ogledom filma in spanjem, raje izberite spanje. Že na kratki rok se takšne odločitve zagotovo dobro obrestujejo. V primeru da vam ne uspe vedno oditi dovolj zgodaj spat in ste naslednje popoldne povsem utrujeni, si lahko privoščite krajši dremež. A ta naj res traja največ pol ure. Hitro boste v boljši formi in dovolj dobro pripravljeni tudi za popoldanske obveznosti.

2. Smeh

Znano je, da s smehom lahko dobro poskrbimo tako za učenje kot ustvarjalno razmišljanje. Obenem nam pomaga, da se hitro napolnimo z energijo. Za piko na i pa nam smeh pomaga odganjati stres. Če je vaš seznam opravil dolg, je smeh še toliko bolj nujna sestavina, ki jo je potrebno vključiti v vsakdan.

V resnici smeha ni težko vključiti v vsakodnevno življenje. Lahko se smejete sebi, šalam svojih sodelavcev, domačim ljubljenčkom. V času smejanja možganom zagotovite pomemben premor. Pomembna je tudi sama jakost smeha. Če se le da, se smejte na ves glas in iz srca.

3. Zdrava prehrana

Dejstvo je, da prehrana igra veliko vlogo pri zdravju možganov. Pomembno je, da čez dan dovolj pijete, pojeste veliko zelenjave ter sadja. Vključite oreščke in semena, ki prinašajo dodatno energijsko vrednost.

V svoje telo vnašajte primerno količino potrebnih vitaminov in mineralov. Ti poskrbijo, da so možgani zdravi. Še posebej je treba izpostaviti B kompleks, ki skrbi za podpiranje delovanja sivih celic. Ključno vlogo imajo tudi antioksidanti, ki možgane ščitijo pred stresom.

4. Sproščanje

Vsak dan si vsaj eno uro časa vzemite za sproščanje. Počnite tisto, kar vas radosti. To je lahko meditacija, branje literature, ogled zanimive oddaje ali filma, igranje videoigric in podobno. Vse omenjene dejavnosti so za možgane koristne. Pomagajo namreč sproščati, spodbujati delovanje sivih celic ter reševati težave.

Učinkovito se lahko sprostite tudi s pravo tehniko dihanja. Ko boste izvedli primerno dihalno tehniko, bodo možgani kar sami od sebe poskrbeli za vse ostalo.

5. Druženje s pozitivnimi ljudmi

Vsi se strinjamo, da je preživljanje časa s seboj lahko izjemno osvobajajoče. Po drugi strani pa številne raziskave kažejo, da delovanje možganov lahko bistveno bolj pospešimo, če čas preživljamo v dobri družbi.

Vsaj enkrat na teden se sestanite z ljudmi, ki so vam najbolj pri srcu. Lahko se pridružite tudi kakšni skupini s skupnimi interesi. Če vam kdaj zmanjka časa za srečanje v živo, pa v roke le primite telefon in ljubljeno osebo pokličite.

O avtorju: Jože Bučko

Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!