Domov » Šport in prosti čas » 8 napak pri izbiri gorskega kolesa
Izbira gorskega kolesa - napake

8 napak pri izbiri gorskega kolesa

Nakup gorskega kolesa lahko hitro postane nočna mora, če ne vemo natančno, kaj iščemo. Pri toliko možnostih se mnogi sprašujejo, kje kupiti gorsko kolo, kdaj je najboljši čas za nakup, kakšna je ugodna cena gorskega kolesa in še mnogo drugega.

Da bi vam olajšali nakup, vam predstavljamo 8 napak, ki se jim morate izogibati pri nakupu gorskega kolesa. Le tako boste z izbiro zagotovo zadovoljni.

1. Kolesa pred nakupom ne preizkusite

Pri gorskem kolesu je zmogljivost ključnega pomena. Čeprav estetsko zasnovano kolo ni nikoli slaba izbira, pa je brez testne vožnje težko ugotoviti, kako se bo obneslo na terenu. Zato je ena največjih napak kupcev, da gorsko kolo kupijo, še preden ga preizkusijo. Testna vožnja po parkirišču je dober način, da ugotovite, kako se kolo obnaša. Če si kolo lahko za en dan izposodite, pa še toliko bolje.

2. Pri izbiri gorskega kolesa delate preveč kompromisov

Iskanje popolnega gorskega kolesa je dolgotrajen proces. Cena, velikost, nastavitve in celotna zasnova so tisti dejavniki, ki se morajo popolnoma ujemati s potrebami posameznika.

Moško gorsko prednjevzmeteno kolo Scott Scale 940

Moško gorsko prednjevzmeteno kolo Scott Scale 940 (Extreme Vital)

Če pri tem delate preveč kompromisov, lahko na dolgi rok to prinese veliko negativnih posledic. Tako lahko že najmanjša količina neudobja na kolesu hitro postane zelo boleča izkušnja.

3. Pred nakupom ne zberete dovolj informacij

Mnogi ljudje ob nakupu neradi postavljajo vprašanja. To pa lahko hitro privede do napačnih odločitev in obžalovanja. Tudi če ste preko spleta zbrali dovolj informacij o gorskem kolesu, pa naj vam ne bo nerodno postaviti nekaj dodatnih vprašanj prodajalcem v trgovini. Bistveno je, da ste pred končno izbiro kolesa čim bolj obveščeni.

4. Pozabljanje na dodatke gorskega kolesa

Vedeti je potrebno, da je danes na voljo ogromno kolesarskih dodatkov, ki so lahko v pomoč ali pa so nam le v breme. Zato nikoli ne spreglejte dodatkov za gorsko kolo in ne kupujte tistih, ki jih ne potrebujete. Kolo bo zagotovo bolj uporabno z dodatki, kot so na primer LED lučke.

5. Izbira kolesa, ki ne omogoča individualne prilagoditve

Ko kupite gorsko kolo, boste morda še vedno želeli nekaj individualnih prilagoditev. Zato je nujno, da najdete kolo, ki ga lahko prilagodite na nešteto načinov. Na žalost popolno kolo za nikogar ne obstaja. Z možnostjo dodatnih prilagoditev pa bo zagotovo bolj ustrezalo vašim specifičnim potrebam in željam.

6. Izbira gorskega kolesa, ki ne ustreza načinu vožnje

Vsak ima svoje cilje, kaj bo z gorskim kolesom počel. Zato morate ugotoviti, kakšni so vaši cilji in želje: ali se boste s kolesom vozili le občasno, po kakšnem terenu se boste vozili oziroma kakšen slog vožnje nameravate gojiti.

Moško gorsko kolo Specialized Enduro Elite

Moško gorsko kolo Specialized Enduro Elite (Extreme Vital)

Nič vam ne koristi, če izberete najdražje downhill kolo, ko pa ga boste uporabljali le občasno, pa še to zgolj za vožnjo po makadamskih poteh. Če ne veste točno, katero gorsko kolo bi bilo za vas najprimernejše, naj vam pri izbiri pomagajo v kolesarski trgovini.

7. Pred končno izbiro preizkusite le eno gorsko kolo

Različni modeli gorskih koles so na voljo v različnih velikostih. Zato je nujno, da preizkusite več kot le eno kolo, preden sprejmete končno odločitev. Velikost kolesa pomembno vpliva na udobje in njegovo kontrolo, zato je pomembno, da izberete takšnega, ki popolnoma ustreza vašim telesnim meram in željam.

8. Izbira najcenejšega modela gorskega kolesa

Ko imate določen proračun za novo gorsko kolo, je morda mamljivo kupiti najcenejšega. Čeprav boste s tem prihranili nekaj denarja, pa se vam na dolgi rok to zagotovo ne bo izplačalo. Bistveno je, da cena gorskega kolesa ni tako pomembna, kot sta kakovost in udobje, in to imejte vedno v mislih, ko se odpravite v trgovino s kolesi.

Gorska kolesa so naložba, ki jo je treba jemati resno. Čeprav se uporabljajo predvsem za zabavo, pa so ta kolesa nekoliko dražja ravno zaradi tega, ker jih boste lahko uporabljali leta in leta. Toda le, če se boste pri izbiri izognili zgornjim napakam.

O avtorju: Jože Bučko

Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!