Domov » Šport in prosti čas » 10 nasvetov za igranje oboe
Oboa

10 nasvetov za igranje oboe

Če najraje poslušate klasično glasbo in ste se odločili, da bi se v igranju tudi sami preizkusili, imate na izbiro raznolika glasbila, s katerimi jo lahko ustvarjate. Pa ne samo klasične glasbe, vedno lahko greste tudi izza tradicionalnih okvirjev in kreirate svojo glasbo.

Pri igranju oboe so nekatere stvari bistvene, a se jih ne zavedajo vsi, ki se odločijo za igranje tega glasbila. Zato v nadaljevanju navajamo 10 stvari, ki jih o oboi enostavno morate vedeti.

1. Delujoče glasbilo

Morda se vam sliši smešno, a za učenje oboe morate nujno imeti delujoč inštrument. Učitelji glasbene šole žal še predobro vedo, koliko učencev pride na vaje z glasbili, ki so tako grozna, da nikakor ne morejo doseči, da bi zvenela dobro, pa naj imajo še tako izkušene učitelje. Pokvarjen inštrument pač ne more delovati pravilno.

Pestra ponudba oboj v glasbeni trgovini Symphony.si: https://www.symphony.si/pihala/oboe

2. Vlagajte v svoje glasbilo in pripomočke

Nikar ne ovinkarimo, dejstvo je, da je igranje oboe lahko drago. Ne kupimo namreč samo oboe in ustnika ter se nato ustavimo. Sprva verjetno ne boste mogli verjeli, koliko ustnikov boste porabili. Ti namreč niso trajni, narejeni so iz trsja, zato se zlahka zlomijo, in tudi če se ne zlomijo, se po določenem času igranja obrabijo.

3. Pazljivo pri izbiri ustnika

Ustniki so precej drag in reden strošek. Priporočljivo je uporabljati ročno izdelane ustnike, zato svojega učitelja glasbe povprašajte o kvalitetnem izdelovalcu ustnikov iz trsja, saj je najbolje, da si že na začetku omislite svojega.

Jeziček za oboo

Ustnik oz. jeziček za oboo

Če ste z njim zadovoljni, pa imata od tega oba korist – vi imate na zalogi vedno kvalitetne ustnike ter količinski popust, on pa stalno in zvesto stranko. Ustniki, kupljeni v splošni trgovini, ponavadi niso dobri, zato po njih posegajte le v skrajni sili, plastični ustniki pa so še slabši.

4. Bodite vztrajni

Igranje kateregakoli instrumenta ni enostavno, če želite biti odlični. Tudi z igranjem oboe ni nič drugače, saj je lahko zelo frustrirajoče. Vztrajajte! Če niste dobro razpoloženi, odložite oboo in nekaj časa počnite kaj drugega. Včasih se zgodi, da je nadaljevanje vadbe le vzrok za stres.

5. Redno vadite

Če ne boste vadili, ne boste nikoli postali odličen glasbenik, zato pozneje le vzemite v roke ta posebni inštrument. Ne pravimo zastonj, da vaja dela mojstra in le izjemno redki so takšni posamezniki, ki jim je virtuoznost položena že v zibelko. Ostali glasbeniki mojstri postanejo zgolj in samo s trdim delom in redno vajo.

6. Uporabljajte metronom in uglaševalnik

Če ste glasbenik, je vaš metronom vaš dober prijatelj, vaš uglaševalnik pa še boljši, zato ju nikar ne puščajte ob strani. Zelo vam bosta olajšala vsako vajo.

7. Kratki nohti

Žal ne morete imeti dolgih nohtov in igrati oboe, saj vas predolgi nohti ovirajo. Zato pred vajo imejte dovolj postrižene nohte. Ni treba, da so zelo kratki, sami presodite, kdaj ovirajo vaše igranje.

8. Položaj rok

Položaj rok je pomemben. Vaša desna roka mora biti skoraj pravokotna na oboo, leva roka je rahlo nagnjena, tako da kazalec zlahka lebdi nad stransko oktavo.

Oboa Yamaha YOB-432

Oboa Yamaha YOB-432 (Symphony International d.o.o.)

Večina prstov naj bo ukrivljenih, čeprav bodo prstanci vedno nekoliko bolj ravni. Važno je, da poskrbite, da bodo želene luknje ostale pokrite.

9. Pred igranjem si umijte zobe

Slina je težka za ustnike, kislina pa jih še hitreje razjeda in delci hrane jih uničujejo, prav tako se zatikajo, zato si pred igranjem oboe vedno temeljito umijte zobe.

10. Nega oboe

Med vadbo in preden glasbilo odložite, oboo vedno očistite, saj se med igranjem v njej nabirajo slina, prah in druga umazanija. Najboljša za čiščenje je mehka bombažna palčka, saj se svila rada zaplete. Če se vam palčka zatakne, jo morate previdno odstraniti. Palčko enostavno spustite skozi zgornji spoj in nato oboo postavite pokonci, preden vato potegnete skoznjo.

O avtorju: Jože Bučko

Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!