Domov » Šport in prosti čas » 6 kriterijev izbire tekaških čevljev
Izbira tekaških čevljev

6 kriterijev izbire tekaških čevljev

Tek je izjemno priljubljena športna aktivnost, ki praktično ne pozna nobenih ovir. Zanjo se lahko odloči vsak, ki ima dovolj motivacije in vztrajnosti. Edino, za kar morate poskrbeti, je primerna oprema, katere ključni dejavnik so ustrezni tekaški čevlji.

Obutev za tek je danes zelo raznolika. Zato pri marsikomu vzbuja precej dvomov, ko pride čas za njen nakup. Da bo izbira lažja, predvsem pa primerna, smo za vas izbrali nekaj kriterijev, ki pomembno vplivajo na izbiro tekaške obutve.

Vir: https://www.platinumsport.si/kako-izbrati-par-tekaskih-cevljev

1. Teren, po katerem boste tekli

Tekaška obutev se že na prvi pogled razlikuje po tem, za kakšen teren je izdelana. Zato boste v ponudbi našli tekaške čevlje, ki so namenjeni teku po utrjenih podlagah, kot je asfalt. Takšni tekaški čevlji imajo učinkovito blaženje in so zelo lahki.

Tekaški čevlji Brooks Adrenaline GTS 21

Tekaški čevlji Brooks Adrenaline GTS 21 (Extreme Vital)

Lahko pa izberete tekaške čevlje, s katerimi lahko brez težav odkrivate neokrnjeno naravo. To so trail tekaški copati, ki zagotavljajo veliko boljši oprijem na zahtevnem terenu, so stabilnejši in nekoliko bolj robustni.

2. Tekaški cilji, ki jih želite doseči

Tekaški copati se razlikujejo tudi po tem, ali so zasnovani za rekreativce ali za zahtevnejše tekače. Tako lahko izbirate med tekmovalnimi tekaškimi čevlji, ki so običajno veliko lažji, hitrejši in bolj odzivni, saj na ta način omogočajo boljši rezultat. Seveda so takšni čevlji tudi dražji.

Na drugi strani pa lahko izberete tekaške copate, ki so sicer nekoliko težji in robustnejši, vendar nudijo bistveno boljše blaženje in udobje. Primerni so za rekreativne tekače, ki jim tek pomeni sprostitev, hkrati pa jih rekreativci lahko uporabite tudi za hojo, morda celo za nekatere druge aktivnosti na prostem.

3. Prileganje tekaških copat

Za brezskrben tek brez otiščancev in poškodb je ključnega pomena optimalno prileganje tekaških čevljev. Pri tem je ključnega pomena, da izberete pravo velikost. To pomeni, da imate dovolj prostora med prsti in konico tekaških copat, da so dovolj široki in da vas med tekom ne stiskajo. Prav tako ne smete imeti občutka, da vam stopalo v njih poplesava.

Trail tekaški čevlji New Balance Summit Unknown V2

Trail tekaški čevlji New Balance Summit Unknown V2 (Extreme Vital)

Za optimalno prileganje boste poskrbeli, če boste obutev za tek izbirali v popoldanskem času, ko vam noge običajno malce zatečejo. Ob tem pa ne pozabite tudi na tekaške nogavice, ki bodo poskrbele za popolno udobje. Če jih pozabite vzeti s seboj, pa prodajno osebje v trgovini s športno obutvijo povprašajte, ali vam jih morda lahko posodijo.

4. Oblika stopalnega loka

Zelo pomemben kriterij pri izbiri tekaške obutve je oblika vašega stopalnega loka. S tega vidika ločimo nevtralne tekaške čevlje, obutev za pronatorje in za supinatorje. Najbolj razširjeni so nevtralni tekaški čevlji, ki predstavljajo kar 80 % celotne ponudbe.

Če pa je vaš stopalni lok nizek in se vaše stopala zvrača navznoter, potrebujete tekaške copate z močnejšo oporo v stopalnem loku. To so tekaški copati za pronatorje, ki na ta način preprečijo bolečine med tekom ter marsikatero poškodbo.

5. Materiali tekaških copat

Tehnologija tekaških copat je zelo napredovala, enako pa velja tudi za materiale. S tega vidika so vam na voljo tekaški čevlji, ki so izdelani iz tanjših in zračnih materialov, ki omogočajo dobro dihanje in odvajanje vlage. Takšna obutev je primerna predvsem za toplo in lepo vreme.

Ženski tekaški čevlji New Balance Fresh Foam 1080v11

Ženski tekaški čevlji New Balance Fresh Foam 1080v11 (Extreme Vital)

Če pa ste eden tistih tekačev, ki jih mraz, dež ali celo sneg ne ovira pri tekaških aktivnostih, je veliko bolje izbrati vodoodporno tekaško obutev, ki vam zagotavlja popolno udobje pri teku tudi v najzahtevnejših vremenskih razmerah.

6. Cena tekaških copat

Podobno kot za vso drugo športno opremo tudi v primeru obutve za tek velja, da je cena pogosto povezana z več tehnologije in udobja. Vendar to še ne pomeni, da morate izbrati najdražje tekaške čevlje, da lahko uživate v teku.

Kakšen proračun boste namenili za tekaške copate, je odvisno predvsem od vaših potreb in želja, kako pogosto se ukvarjate s tekom in kakšne ambicije imate. Glede na to izberite takšne tekaško obutev, ki vam za določeno ceno ponujajo tisto, kar dejansko potrebujete.

O avtorju: Jože Bučko

Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!