Domov » Šport in prosti čas » Prečna flavta – dejstva in zanimivosti
Prečna flavta

Prečna flavta – dejstva in zanimivosti

Ste vedeli, da flavta spada med najstarejše glasbene instrumente? Ta podatek je v resnici precej logične narave, saj je njen princip ustvarjanja zvoka zelo enostaven. Ko je človek davno nazaj pihnil v votlo kost ali palico, se je pojavil čudovit in privlačen zvok.

Najstarejši primerki tovrstnega inštrumenta so se ohranili že iz časa kamene dobe. Prvi dokumentirani podatki o prečni flavti pa izvirajo iz Kitajske, in sicer iz 9. stoletja pred našim štetjem.

V Evropo je prečna flavta pripotovala iz Azije prek Bizanca šele v 10. stoletju. Na začetku je imela na našem področju zelo skromno vlogo. Njena raba pa se je bistveno bolj razmahnila v času J. S. Bacha. Tako lahko rečemo, da se je izraz za prečno flavto začel uporabljati od 18. stoletja dalje.

Vrste sodobnih prečnih flavt

Sodobne prečne flavte, ki jih uporabljamo v današnjem času, se delijo na flavte za začetnike, flavte z odprtimi zaklopkami, flavte z odprtimi zaklopkami, piccolo flavte in na druge prečne flavte.

Piccolo flavta Yamaha YPC-62

Piccolo flavta YPC-62 priznane blagovne znamke Yamaha.

Ne glede na vrsto flavte pa je za vse značilno, da imajo dvanajst zaklopk, na katerih so luknjice. Te mora flavtist, ko ustvarja glasbo, pokriti s prsti. Najpogosteje so prečne flavte kovinske in se kar precej razlikujejo od kljunastih. Njihov zven spominja na privlačno ptičje petje.

Prečna flavta velja za zelo priljubljen solistični in tudi orkestrski pihalni inštrument. To si je prislužila zaradi svojega tona, estetskega izgleda in zmožnosti zelo subjektivne interpretacije glasbe.

Priznani proizvajalci prečnih flavt

Med najbolj priznane proizvajalec tovrstnih pihal se uvrščajo Yamaha, Aidis in Muramatsu. V nadaljevanju vam predstavljamo po eno prečno flavto vsakega od naštetih proizvajalcev. Vse predstavljene prečne flavte, poleg teh pa tudi številne druge, so na voljo v glasbeni trgovini Symphony International. Njihovo ponudbo si lahko ogledate na naslednji povezavi:

Plastična prečna flavta Fife YRF-21 Yamaha

Plastična prečna flavta Yamaha Fife YRF-21

Prečna flavta Fife YRF-21 je narejena iz plastike in jo uporabljajo predvsem začetniki. Namenjena je uvajanju v igranje prečne flavte. Izdelana je iz posebne smole in uglašena v tonu C. Če se boste odločili za njen nakup, jo boste prejeli skupaj z bombažno torbico in tabelo prijemov.

Prečna flavta Aidis 308B Gold

Prečna flavta Aidis 308B

Prečna flavta 308B Gold proizvajalca Aidis se ponaša s srebrno glavo in odprtimi zaklopkami. Flavta ima B nogo. Na voljo je v različnih barvah, in sicer v srebrni, zlati in rožnati.

Prečna flavta Muramatsu GX-III-RCE

Prečna flavta Muramatsu GX-III-RCE

Prečna flavta GX-III-RCE proizvajalca Muramatsu je namenjena profesionalcem. Ima C nogo in E mehanizem. Njen trup in glava sta srebrna. Flavta ima odprte posrebrene zaklopke in offset G. Če se boste odločili za njen nakup, jo boste prejeli skupaj s kovčkom s prevleko in priborom za čiščenje.

Čisto na koncu pa vam bomo postregli še z zelo zanimivim podatkom. Najstarejša flavta na svetu je bila najdena v Sloveniji, in sicer v kraju Divje babe. Stara pa naj bi bila nekje med 40.000 in 60.000 leti.

O avtorju: Jože Bučko

Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!