Domov » Šport in prosti čas » Nasveti za izbiro ustreznih smuči
Nasveti za izbiro smuči

Nasveti za izbiro ustreznih smuči

Včasih je bila izbira smuči precej bolj enostavna. Vse smuči so si bile namreč bolj ali manj podobne, dolge in špičaste, razlikovale so se le po trdoti. Potem so prišle carving smuči, se pravi smuči s poudarjenim stranskim lokom. Z njihovim prihodom se je zelo spremenil tudi stil smučanja. Takšne smuči so namreč krajše ter omogočajo večje hitrosti, poleg tega pa tudi ostrejše zavoje.

V zadnjem času se je torej pojavilo kar nekaj novih razredov smuči, kar je seveda po eni strani naravnost odlično, saj je izbira smuči zelo velika. Po drugi strani pa morate dobro vedeti, kakšne smuči želite in potrebujete. Preden se torej odpravite v trgovino po nakupu novih smuči, si morate odgovoriti na nekaj zelo pomembnih vprašanj. Vedeti morate, kakšno je vaše smučarsko znanje ter telesna pripravljenost. Razmisliti morate o tem, kje in kako boste smučali. In še bi lahko naštevali …

Kakšno je vaše smučarsko znanje?

Današnje smuči so različne, zato morajo biti prilagojene vašemu znanju smučanja. Pri ocenjevanju ne bodite preskromni, obenem pa se izognite pretiravanju. Le tako boste izbrali prave smuči, ki omogočajo optimalen zavoj. Obrnite se na strokovno podkovanega prodajalca, ki vam bo ponudil smuči iz tistega razreda, ki najbolj ustreza vašemu znanju.

Vse smuči, ki jih vidite v zgornji galeriji (in seveda tudi mnoge druge), so na voljo v specializirani trgovini Extreme Vital. Izbirate lahko med smučmi vrhunskih proizvajalcev, kot so Völkl, Salomon, Elan, Atomic, Fischer in K2. Vse podrobnosti in cene boste našli na povezavi:

Pomembni sta tudi vaša teža in višina

Obstajajo različno trde smuči. Pri nakupu bodite pozorni, da boste izbrali ravno prav trde glede na svojo telesno težo, saj boste le tako lahko z njimi pravilno upravljali. Smuči nikakor ne smejo biti pretrde ali premehke. Pri tem si zapomnite naslednje: če ste težji, bo bolje, da izberete smuči iz nekoliko višjega razreda, saj bodo tako smuči lažje vodljive. Začetniki naj si omislijo mehkejše smuči. Takšne smuči vam bodo omogočile, da boste v znanju hitreje napredovali.

Najbrž ni potrebno posebej napisati, da je dolžina smuči odvisna od vaše telesne višine. A svoje k izbiri prispeva tudi to, ali radi smučate hitro ali počasi. Za nevtralne smučarje so primerne smuči, ki so od smučarja krajše za okoli 10 centimetrov. Če si želite smučati hitreje, izberite daljše smuči, če ste na smučišču bolj počasni, pa krajše.

Vlogo pri izbiri smuči ima tudi teren smučanja

Ste ljubitelj smučanja po urejenih smučiščih? Potem si izberite torzijsko trše smuči, ki bodo omogočale boljši oprijem robnikov. Če bi se radi zabavali v snežnem parku, posezite po freeride smučeh. Navdušenci nad smučanjem po celem snegu pa naj izberejo široke in mehkejše smuči, saj bo le tako smučanje pravi užitek.

O avtorju: Jože Bučko

Jože Bučko
Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!