Domov » Šport in prosti čas » Najboljša šola jadranja v Sloveniji?
Najboljša šola jadranja

Najboljša šola jadranja v Sloveniji?

Komaj čakate tisti teden v letu, ko se s prijatelji odpravite na jadranje? Če ste se nad njim tako navdušili, da razmišljate, da bi si takšen aktiven in zanimiv dopust privoščili večkrat, prav tako pa se na morju ne želite vedno zanašati zgolj na znanje drugih in biti na palubi bolj kot ne zgolj turist, potem vam priporočamo, da se odločite za jadralni tečaj. Pri nas velja za najboljšo šolo jadranja ŠD Gibanca, ki poskrbi, da začetniki na morju postanejo izkušeni in samostojni jadralci ter voditelji čolnov.

Šola jadranja

V ŠD Gibanca boste pridobili tako teoretično kot praktično znanje.

Šola jadranja Gibanca poskrbi za vse, kar potrebujete, če želite sami najeti jadrnico oziroma samostojno pluti – tako za tečaj za izpit za voditelja čolna kot tudi za sam jadralni tečaj.

Tečaj za izpit za voditelja čolna

Tečaj za izpit za voditelja čolna poteka teoretično, vendar vam izkušeni predavatelji ponujajo znanje skozi praktične primere, ki vas odlično pripravijo tudi na to, da boste pridobljeno znanje nekoč sami uporabili v praksi in se boste znašli v vsaki situaciji. Naučili se boste osnov pomorskega prometa oziroma izogibanja na morju, osnov motoroznanstva, mornarskih vozlov, pravil in zakonskih predpisov, osnove meteorologije, risanja na navtičnih kartah … Znanje boste v skupini tudi dobro utrdili, tako da ne bo na izpitu na Upravi za pomorstvo nobenih težav.

Izpit za voditelja čolna je tista osnova, ki jo potrebujete, če želite najeti jadrnico in jo odpeljati iz marine. Brez dokazila namreč ne bo šlo.

Jadralni tečaj

Medtem ko vas izpit za voditelja čolna nauči vsega, kar je potrebno za plovbo z »gumico« ali drugim manjšim motornim čolnom, pa je jadranje seveda povsem druga pesem. Prav zaradi tega se priporoča šola jadranja, kjer se skozi jadralni tečaj naučite vse teoretične specifike, ki se nanaša na jadrnico in plovbo z njo, prav tako pa pridobite znanje v praksi, brez katerega gotovo ne gre. Jadralni tečaj pri ŠD Gibanca, ki traja štiri dni (dva vikenda), se tako odvija na jadrnici. Izpluli boste iz Marine Portorož in se dejansko na valovih naučili vsega: priprave jadrnice, izplutja, manevrov z motorjem in jadri, plovbe z jadri, privezovanja na bojo in na pomol, različnih načinov sidranja … Če vas zanima več o jadralnih tečajih pri Gibanci in bi radi preverili tudi aktualne termine tečaja, je najbolje, da se z njimi seznanite na njihovi spletni strani oziroma jih kontaktirate.

Jadralni tečaj

Jadralni tečaj bo odlična osnova za samostojno jadranje.

Kdo vodi jadralne tečaje? Gibanca je športno društvo z več kot tridesetimi leti tradicije. Združuje tako tekmovalce, ki se ponašajo z zavidljivimi domačimi in tujimi rezultati v različnih razredih, kot tudi profesionalne inštruktorje in trenerje z nazivom učitelj jadranja ter mornar motorist. To pomeni, da se zagotovo lahko zanesete tako na njihovo znanje kot izkušnje in jim zaupate, da se boste lahko po opravljenem tečaju na morje podali povsem samostojno.

Kaj potrebujete za jadralni tečaj? Pravzaprav ne potrebujete nobene posebne opreme. Če imate jadralna oblačila, jih imate sicer lahko s seboj, vendar pa to ni nujno. Še zlasti ne takrat, kadar so termini za jadralni tečaj ob lepem vremenu, ko ni skrbi, da vas bo zmočilo in prepihalo.

O avtorju: Jože Bučko

Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!