Domov » Šport in prosti čas » Na treking malo drugače: s kolesom!
Kolo za treking

Na treking malo drugače: s kolesom!

Bi nam znali pojasniti, kaj sploh pomeni pojem treking? Večina od vas ve, da je izraz povezan s športom. Natančneje je treking opredeljen kot daljše peš potovanje, in sicer na področjih, kjer druga vrsta transporta ni mogoča. Za treking morate biti dobro kondicijsko pripravljeni, saj lahko traja več dni ali tednov skupaj. Prinaša številne prednosti, ena od pomembnejših je zagotovo tudi pristen stik z naravo.

Lahko pa vaš treking poteka nekoliko drugače, in sicer s kolesom. Kolo za treking je prav posebna vrsta kolesa, ki se je na trgu pojavila šele nedavno. Mnogi jo označujejo kot mešanico med gorskim in cestnim kolesom. V nadaljevanju vam bomo nekoliko podrobneje predstavili treking kolo. In če se z njim nameravate udeležiti svojega prvega trekinga, bodite pozorni na vse podrobnosti.

Treking z udobno vožnjo na kolesu

Čeprav večina od vas obožuje daljše sprehode, na katerih ni žive duše, se verjetno enako radi vozite s kolesom. Letošnji treking, ki ste si ga zastavili, zato morda raje prevozite. Na cilj boste prišli veliko hitreje in morda bolj spočiti in z več energije. Vsekakor pa je v večji meri skorajda vse odvisno od kolesa, ki ga boste med tem poganjali.

Treking kolo Specialized Crosstrail Mechanical Disc (2019)

Treking kolo Specialized Crosstrail Mechanical Disc (2019)

Omenili smo vam, da so se na trgu pojavila treking kolesa, ki so vmesna varianta med gorskim in cestnim kolesom. Po njih najpogosteje posegajo rekreativni kolesarji, ki pri vožnji s kolesom večinoma uporabljajo ceste z asfaltom in utrjene makadamske poti.

Treking kolesa imajo ožja ter nekoliko večja platišča in pnevmatike. Zanje je značilna gladka sredinska plast, da se lahko dobro oprimejo asfalta. Imajo tudi narebrene zunanje tekalne plasti, da se dobro oprimejo neravnih površin.

Pri vožnji s kolesom za treking se boste lahko držali pokončneje, kar vam bo omogočalo primerno mero udobja. Udobje boste vsekakor potrebovali, saj si na neutrjenih poteh in stezicah nameravate nabrati kar nekaj prevoženih kilometrov.

Pestra izbira koles za treking

Če ste že povsem odločeni za treking s kolesom in pri roki še nimate primernega kolesa, je čas, da začnete razmišljati, kje ga boste kupili in kateri proizvajalec bo napisan na njem.

Treking kolo Scott SUB Cross 40 (2019)

Treking kolo Scott SUB Cross 40 (2019)

V specializiranih trgovinah so prodajalci poskrbeli za bogato in pestro izbiro vseh vrst koles, med njimi tudi koles za treking. Na enem mestu boste lahko izbirali med številnimi proizvajalci, kot so denimo Scott, Specialized in Giant. Opazili boste, da so na razpolago tako ženska kot tudi moška treking kolesa.

Čeprav ste prejeli dovolj koristnih informacij za nakup kakovostnega kolesa za treking, vam priporočamo, da se v trgovini v vsakem primeru obrnete tudi na prodajalce. Ti so strokovno dobro podkovani, poleg tega vam lahko ponudijo še katero od posebnih akcij, ki se navezujejo tudi na kolesa, primerna za treking.

O avtorju: Jože Bučko

Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!