Domov » Šport in prosti čas » Lesene sestavljanke razgibajo um
Lesene sestavljanke

Lesene sestavljanke razgibajo um

Lesene sestavljanke poznamo že kar nekaj stoletij, a izdelava ni bila še nikoli tako enostavna kot danes, ko nam računalniško oblikovanje delcev, njihovega razreza ter tisk slike omogočajo, da si lahko kakšno preprostejšo sestavljanko marsikdo naredi celo doma.

Sestavljanka iz lesa

Najbolj domiselni si leseno sestavljanko izdelajo kar sami.

Sestavljanka iz lesa pa seveda ni zgolj igračka, ki je namenjena najmlajšim. Že res, da se s sestavljankami najbolj množično ukvarjajo otroci, a tudi med odraslimi je veliko resnih ljubiteljev, ki sestavljajo tudi tridimenzionalne sestavljanke ali pa lesene sestavljanke z veliko delci. Še pogosteje pa so seveda »pod prsti« sestavljanke, natisnjene na karton oziroma lepenko, ki so veliko cenejše.

Zakaj so koristne lesene sestavljanke za otroke?

Sestavljanka iz lesa je odlična igrača, ki pomaga otroku na kar nekaj področjih razvoja.

1. Vsaka sestavljanka ima svojo vsebino, ki jo lahko prilagajamo zanimanjem in interesom, pri najmlajših otrocih pa seveda skrbimo, da se z vsebino tudi marsičesa novega naučijo. Sestavljanka za ljubitelje domačih živali je malčku v veselje, ker sestavlja podobe živali. Za znanja željne predšolske otroke in šolarje pride v poštev sestavljanka iz lesa, ki upodablja pogled na Zemljo iz vesolja. Dečki se navdušujejo nad sestavljankami avtomobilov in vlakov. Deklice rade sestavljajo podobe princes. Ne glede na vsebino, se s sestavljanko vedno naučijo kaj koristnega, še zlasti, če ta pokriva področje, ki jih zanima, in o  katerem so starši pripravljeni poiskati nekaj dodatnih informacij in jih deliti z  otrokom.

Lesene tematske sestavljanke

Tematske sestavljanke iz lesa so vam na voljo v spletni trgovini vlakec.si.

2. Sestavljanke pomagajo tudi pri ročnih spretnostih. Najprej pri fini motoriki. Ne glede na to, ali gre za večje lesene sestavljanke z velikimi kosi, na primer slona ali žirafo iz štirih velikih kosov, ali za drobne sestavljanke s tisoč kosci, je potrebno vsak delček prepoznati, ugibati, v kateri del sestavljanke bi lahko spadal, ga prijeti in nato pravilno položiti. Za najmlajše je to lahko precej naporno, saj je treba imeti kar nekaj ročnih spretnosti oziroma dobro usklajevati gibanje roke ter prstov z vidom.

Sestavljanka - lesene kocke

Sestavljanke spodbujajo razvoj fine motorike.

3. Tako lesene kot druge sestavljanke krepijo logično razmišljanje. Kam spada košček, ugotavljamo z logično redukcijo. Vemo torej, kam ne spada, ker ni prave barve, nato ugotavljamo kam ne spada, ker ni prave oblike in tako naprej.

Kdaj je čas za lesene sestavljanke?

Stolp logikePrve lesene sestavljanke so primerne že za dojenčke, saj imajo velike dele, ki jih je treba vstaviti v ploščo, potisniti v odprtino, ali pa po dva ali tri kose postaviti skupaj.

Z otrokovo spretnostjo in vse več znanja pa se lahko težavnost dviguje, dokler nazadnje kot predšolski otrok ne obvlada tudi že zahtevnejših »puzzle« sestavljank ter se prične v času prvih razredov osnovne šole spopadati z logičnimi sestavljankami. S tistimi, ki so še posebej zapletene in pri katerih je za sestavljanje treba najprej ugotoviti pravilen način zlaganja koščkov.

O avtorju: Jože Bučko

Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!