Domov » Šport in prosti čas » Ko izbirate čevlje za snowboard …
Čevlji za snowboard

Ko izbirate čevlje za snowboard …

Nakupovanje katere koli vrste čevljev je sicer prijetno opravilo, za katerega pa si morate vzeti kar nekaj časa. Še zlasti je to pomembno, če izbirate čevlje za katero od športnih aktivnosti, na primer za snowboardanje.

Pri izbiri čevljev za snowboard je v prvi vrsti pomembno, da se nahajate v eni od specializiranih športnih trgovin, kjer vam bo pri nakupu pomagal izkušeni prodajalec. Čeprav boste mislili, da o tej vrsti čevljev veste prav vse, se morda motite.

Mehki in trdi čevlji za snowboard

Trdota ima pri izbiri čevljev za snowboard pomembno vlogo. Delimo jih namreč na trde in mehke. Slednja različica še najbolj spominja na škornje in je primerna zlasti za začetnike in vse tiste, ki na pri snowboardanju radi izvajate različne manevre. So udobni, varni, najpogosteje se zavezujejo na vezalke.

Snowboard čevlji Burton Moto

Moški snowboard čevlji Burton Moto (Extreme Vital).

Trša različica snowboard čevljev je narejena iz kakovostne in trpežne plastike. Namenjena je bolj izkušenim deskarjem na snegu, še zlasti pa tistim, ki obožujejo večjo hitrost ter potrebujejo maksimalno kontrolo gibanja. Njihov notranji del je pogosto narejen iz istih materialov kot pri mehkih čevljih. Za zapenjanje se najpogosteje uporabljajo plastične in toge sponke oziroma ključavnice.

Velik vpliv kakovosti notranjega čevlja

Ključen vpliv na udobje med deskanjem na snegu ima kakovost notranjega čevlja. Večji del čevljev za snowboard vključuje čevlje iz neoprena, kar se je izkazalo za najudobnejšo različico.

Notranji čevlji iz neoprena so znani po tem, da se lahko izjemno dobro prilagodijo na obliko stopala in so hkrati tudi zelo trdoživi.

Buci iz pravega usnja ali sintetike?

Teža bucev je v veliki meri odvisna predvsem od materiala, iz katerega so narejeni. Na trgu lahko izbirate med buci iz pravega usnja in buci iz sintetike.

Ženski snowboard čevlji Salomon Ivy

Ženski snowboard čevlji Salomon Ivy (Extreme Vital).

Ker je usnje naravni material, zelo dobro vpija vlago, kar pa za deskarja lahko kaj hitro postane moteče oziroma neudobno. Čevelj medtem namreč postaja vse težji. Ravno zato je morda bolje kupiti snowboard čevlje iz sintetike, ki so znani po lahkotnosti ter ne absorbirajo vlage.

Kako izbrati velikost snowboard čevljev?

Pri nakupovanju novih bucev je tako kot pri vseh vrstah čevljev ključna velikost. Najbolje je, če imate pri sebi debele nogavice, ki jih boste nosili tudi med deskanjem. Na ta način boste lahko izbirali najprimernejšo velikost.

Najpomembneje je, da se peta tesno prilega ob steno buca, palec pa prstnemu delu. Odlična pomoč pri izbiri prave velikosti je tudi Mondopoint lestvica. Na papir narišite svoje stopalo in odmerite dolžino od pete do palca. Če dolžina vaše noge meri 26 cm, je vaša Mondo številka 26.

In kot zapisano že na začetku. V športni trgovini prodajalcu dovolite, da pristopi do vas in vam pomaga pri izbiri kar najustreznejših čevljev za snowboard.

O avtorju: Jože Bučko

Jože Bučko
Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!