Domov » Oprema za dom » Solarne svetilke za čaroben vrt
Solarne svetilke

Solarne svetilke za čaroben vrt

Zakaj bi porabljali električno energijo za razsvetljavo vrta in okolice hiše, ko pa lahko vse razsvetlite z uporabo brezplačnega zelenega vira – sončne svetlobe? Solarne svetilke so izjemno praktične in nežno osvetljujejo temo, zaradi česar ne predstavljajo svetlobnega onesnaženja, ki bi motilo tudi divje živali. Še boljše pa je to, da je z njihovo uporabo lahko vaš vrt preprosto čaroben.

Kako uporabiti solarne svetilke?

Solarne svetilke so najbolj pogosto na vrhu zašiljenih količkov, ki so namenjeni temu, da jih enostavno zapičimo v travo oziroma med gredice. Da bodo solarne svetilke uporabljene s smislom za estetiko, pa si lahko pomagate z nekaj preprostimi nasveti.

1. Bi radi osvetlili zunanji prostor s trdimi tlemi, v katera svetilk ni mogoče zapičiti? Pomagajte si z majhnimi cvetličnimi lončki, napolnjenimi s peskom, lahko pa v vsakega tudi zasadite travo ali cvetlico. Lončke s svetilkami razpostavite ob robu terase, ob stopnicah ali ob poti v enakomernem zaporedju.

2. Bi radi, da so povsem običajne solarne svetilke videti lepše? Res je, poceni plastične solarne svetilke s svojim videzom pogosto takoj izdajo svojo ceno. Vendar pa lahko poskrbite za »nadgradnjo«. Izdelajte lesene nosilce, v katere izvrtate luknje, da lahko v vsako namestite solarno svetilko.

3. Solarne svetilke, ki se ne zapičijo v tla, temveč so videti kot prenosne lanterne ali »lučke za palčke«, lahko postavite na mizo, še bolj pa bodo začarale vrt, če jih obesite z vej dreves.

4. Verjamete v vile? V cvetlične gredice, med najlepše cvetove, postavite solarne svetilke, ki imajo obliko drobnih metuljev in kačjih pastirjev.

5. Poletna večerna druženja so še posebej prijetna, če nad mizo in v njeni okolici namestite solarne svetilke, ki so videti kot kitajski lampijoni. Svetloba obarvanih lampijonov je prav posebna.

6. Na sodobnih vrtovih se vse več ljudi odloča za tako imenovane kamnite vrtove, kjer se kamen kombinira s peskom in zelenjem, pogosto travami in sočnicami. V takšen vrt lahko postavite solarne svetilke, ki so na daleč videti kot kamni, ali pa svetilke, ki imajo podobo preproste bele poloble ali steklene kocke. Dosegli boste pravi »zenovski« učinek.

Od solarnih svetilk do solarnih kamnov

Zakaj bi skrbele za svetlobne učinke zgolj solarne svetilke, ko pa lahko pripomorejo tudi drugi elementi? Potrebujete le barvo, ki se sveti v temi, z njo pa lahko prebarvate kamne, kakšen cvetlični lonec, leseno obrobo ob gredici, kakšen preprost dekorativni kipec …

O avtorju: Jože Bučko

Jože Bučko
Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!