Domov » Avtomoto » Nasveti za nakup rabljenega avtomobila
Nakup rabljenega vozila

Nasveti za nakup rabljenega avtomobila

Bi radi imeli nov avto, ki pa ni naravnost iz tovarne, temveč ga je že uporabljal kdo drug? Rabljen avto velja za zelo ekonomično izbiro, saj vsi vemo, da avto izgubi večino svoje vrednosti prav v prvih nekaj letih. A kako vedeti, da smo kupili dober avto?

Kaj preveriti, ko kupujemo rabljen avto?

1. Najprej se pozanimajte o dokumentaciji. Ima avto potrjeno servisno knjižico in vse papirje, ki so potrebni? Na ta način lahko o avtomobilu izveste marsikaj, na primer to, pri koliko kilometrih je bil opravljen zadnji servis.

2. Je bil avto poškodovan? Če je bilo vse popravljeno in so bile poškodbe zgolj površinske, ni težav. Je pa dobro, če vam prodajalec pokaže fotografijo, da vidite, kakšne so bile poškodbe v resnici.

Pregled rabljenega vozila

Ko boste pregledovali avtomobil, naj bo ta opran in parkiran odzunaj.

3. Pozanimajte se, kakšne so najbolj tipične težave za posamezno znamko in model avtomobila. Pri nekaterih je splošno znano, kaj je tisto, kar gre rado narobe.

4. Dobite z avtom še kaj? Zimske gume ali platišča kot dodatek pridejo vedno prav.

5. Ima avtomobil garancijo? Večina trgovcev z rabljenimi vozili ima nanje avtomatično enoletno garancijo, pozanimajte se le o tem, kaj ta obsega.

6. Avto si pred nakupom dobro oglejte, tako zunanjost kot notranjost. Ne popuščajte pri standardih. Če ne želite avta, ki ga je uporabljal kadilec, ali avta, v katerem so se vozili kužki, to jasno povejte. Avto si oglejte pri dnevni svetlobi in zunaj, tako se bo najbolje videlo, če so kakšne poškodbe na zunanjosti, prav tako pa si oglejte motor – biti mora čist in videti lepo vzdrževan. Ne bo odveč, če imate s seboj kakšnega prijatelja, ki se nekoliko bolj spozna na avtomobile!

Motor avtomobila

Ne pozabite pogledati pod pokrov avtomobila in preveriti motorja.

7. Pojdite na testno vožnjo. Pri tem izključite radio in prisluhnite zvokom avtomobila. Preverite, kako se avto odziva pri zavijanju in pri zaviranju.

Je rabljen avto iz tujine težava?

Nekateri želijo zgolj avto, katerega prvi lastnik je bil iz Slovenije, uvoženim avtomobilom pa ne zaupajo. Zakaj? Ker velja prepričanje, da je mnogo goljufij glede števila kilometrov. A to ne drži za vse prodajalce. V kolikor ima avto po servisni knjižici 150.000 kilometrov, to pa se ujema s stanjem na števcu, potem običajno ni strahu.

Najbolje je, da poiščete prodajalce, ki se zdijo glede na svoje oglase kredibilni. Če so vsi avtomobili super in z malo kilometri, pogosto ni tako, če prodajalec kje brez težave zapiše, da je bil avto že poškodovan, pa gre za človeka, ki je do strank odkrit.

O avtorju: Jože Bučko

Jože Bučko
Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!