Domov » Oprema za dom » Kakšna je popolna pisalna miza?
Popolna pisalna miza

Kakšna je popolna pisalna miza?

Pisalna miza je osnovna površina za najrazličnejše aktivnosti, da bo omogočala prijetno delo za službo ali prostočasne aktivnosti, pa mora zadoščati kar nekaj standardom.

1. Pisalna miza mora biti v prvi vrsti dovolj velika. Večinoma se je bolje odločiti za večjo mizo, na kateri bo dovolj prostora za različne namene. Najslabše so tako imenovane računalniške mizice – na njih je res prostor zgolj za tipkovnico in zaslon ali prenosnik, zmanjka pa prostora za beležko, pisala in podobno. Računalniška mizica ima torej premalo odlagalne in delovne površine, da bi lahko služila kot glavna pisalna miza.

Velika pisalna miza

Naj bo na mizi dovolj prostora tudi za beležko in pisala.

2. Pisalna miza mora biti pospravljena. Na njej naj bodo zgolj reči, ki jih trenutno potrebujete, vse ostalo pa naj bo na policah in v predalih – dokazano je namreč, da nered na mizi vpliva na zmanjšanje delovne učinkovitosti.

3. Pisalna miza naj bo postavljena tako, da za desničarje svetloba pada nanjo z leve, za levičarje pa z desne strani. Tako bo delo najbolj prijetno in si ne bomo delali sence.

4. Odlična rešitev je pogosto tudi kotna pisalna miza, s katero dobro izkoristimo prostor in v kotu pridobimo tudi veliko odlagalnega prostora, kamor lahko odložimo pisala, namizni koledar, uro in podobno. Kotna pisalna miza zavzame manj prostora kot klasična in je tako odlična tudi za manjše sobe.

Kotna pisalna miza

Kotne mize nudijo dober izkoristek prostora.

5. Pisalna miza ne sme biti previsoka. Če vas prime, da bi pri delu ob njej noge na stolu zvili podse, je delovna površina previsoko. Za otroke in ljudi nižje postave se tako priporoča pisalna miza, kjer je možno višino plošče prilagoditi tako, da nastavimo višino nog.

6. Plošča pisalne mize je običajno ravna, a v nekaterih primerih je praktično, če je nekoliko pridvignjena. Pri dlje časa trajajočem pisanju in zlasti pri risanju je naklon lahko v pomoč in nam olajša delo.

7. Pisalna miza naj bo iz prijetnega materiala. Najbolje je, da je deska iz lesa ali ultrapasa, odsvetuje pa se delovno površino iz stekla ter kovine, ki delujeta neprijetno hladno.

Lesena pisalna miza

Les – material topline in udobja.

8. Pisalna miza naj vzbuja občutek domačnosti. Ob njej in na njo postavite stvari, ki so vam prijetne, na primer družinsko fotografijo, vendar vas ne motijo pri delu in vam ne »kradejo« pozornosti.

9. Pisalna miza naj bo prilagojena tehnologiji, ki jo uporabljate. Da na njej ne bo polno kablov za elektroniko, je najbolje, da ima v zadnjem delu izrezano odprtino, skozi katero potegnete kable. Ne pozabite, da mora biti za pisalno mizo tudi dovolj vtičnic za elektriko in vtičnica za internet (če ne uporabljate brezžičnega).

O avtorju: Jože Bučko

Jože Bučko
Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!