Domov » Lepota in zdravje » 7 načinov za znižanje holesterola v krvi
Znižanje holesterola v krvi

7 načinov za znižanje holesterola v krvi

Holesterol je ena izmed največjih težav sodobnega človeka, saj so bolezni srca in ožilja med najpogostejšimi razlogi za smrtnost. Znižanje holesterola v krvi pa ni zgolj nekaj, s čimer se spopada starejša populacija, saj ima težave z zamaščenimi žilami tudi veliko mladih in celo otrok – ravno zato se raven holesterola v krvi prvič preverja že pri sistematičnem pregledu pri petih letih starosti.

Kako poskrbeti za znižanje holesterola v krvi?

1. Za znižanje holesterola lahko dobro poskrbimo tako, da najprej izgubimo odvečne kilograme. Debelost predstavlja tveganje za srčno žilne bolezni (in tudi za diabetes), na povezanost med kilogrami in holesterolom pa velja pomisliti predvsem takrat, kadar se nam maščobne obloge nabirajo okoli pasu oziroma na področju trebuha. Poskrbite torej za svojo težo!

Zmanjšanje obsega pasu

Odpravite maščobne obloge okoli pasu.

2. Na nivo holesterola zelo vpliva fizična aktivnost oziroma gibanje. Marsikateri vrhunski športnik vam bi tako povedal, da zaužije veliko maščob, tudi nezdravih, vendar ravno zaradi intenzivnih treningov nima nobenih težav s holesterolom. Zakaj? Ker gibanje zmanjšuje tako imenovani slabi holesterol in skrbi za zvišanje dobrega holesterola. Vsak dan se aktivno gibajte vsaj pol ure – začnite s sprehodi, nato pa se lotite česa bolj zahtevnega (v skladu s svojimi sposobnostmi in zdravstvenim stanjem).

3. Pravijo, da je vsaka bolezen, ki nas prizadene, psihosomatskega izvora. Za holesterol velja enako – če ga želite znižati, v poskrbite za sproščanje in se izognite stresu. To je sicer ob današnjem tempu življenja težko, vendar je možno. Če je vaše življenje stresno, potem znižajte holesterol, ki ob stresnih situacijah nastaja, z meditacijo, sprehodi, obiskom gora…

Meditacija

Odpravite stres s pomočjo meditacije.

4. Odrecite se uživanju živalskih maščob. Znižanje holesterola v krvi je mala malica, če se odpoveste polnomastnemu mleku, maslu, svinjini in podobno. Živalske maščobe zamenjajte z rastlinskimi, na primer z oljčnim oljem. Uživajte pusto meso in veliko rib.

5. Uživajte »temne« ogljikove hidrate. Bela moka in krompir ne vplivata zgolj na glikemični indeks in s tem krvni sladkor, temveč igrata pomembno vlogo tudi pri znižanju holesterola v krvi. Odločite se za polnozrnate »temne« žitne izdelke, ki vsebujejo tudi veliko zdravih vlaknin.

6. Kuhajte sami. To je najboljši nasvet za znižanje holesterola. Kadar uživate pripravljeno hrano, je težko vedeti, kaj ta dejansko vsebuje, saj vam v restavraciji ne priložijo spiska sestavin oziroma recepta. Obroke si torej čim pogosteje pripravljajte sami, sestavljeni pa naj bodo iz zdravih in svežih sestavin.

Kuhanje doma

Doma si pripravite zdrave obroke.

7. Če so vaša težava neredni obroki in prigrizki, potem poskrbite, da bo vsak prigrizek zdrav. Uživajte sveže sadje, domače suho sadje, semenke in oreščke. Prav oreščki in semenke so zelo hranljivi in polni vitaminov, mineralov, vlaknin, zdravih maščob ter tudi beljakovin. Z njimi poskrbite za znižanje slabega holesterola v krvi, oskrbite pa se z zdravimi esencialnimi maščobami.

O avtorju: Jože Bučko

Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!