Domov » Zanimivosti » Zgodovina maturantskih oblek
Zgodovina maturantskih oblek

Zgodovina maturantskih oblek

V Združenih državah Amerike in v Kanadi, kjer je maturantski ples beseda za promenado, gre pravzaprav za formalni ples ali srečanje dijakov. To je običajno potekalo konec srednje šole. Zgodovina formalnega plesa za mlade dame se je začela leta 1800. V ZDA obstajajo letopisi, ki ponujajo evidenco oblek, ki so jih nosili dijaki po vsej državi.

Maturantske obleke - včasih

Tudi včasih so bile maturantske obleke razkošne in raznolike.

1930 – »vintage« stil: V letu 1930 so bile najbolj moderne obleke z bogatimi rokavi ali z naborki okoli rokavov. Predvsem so bile ozke in nič kaj razkošne. Maturantske obleke tega obdobja so bile predvsem padajoče in so lepo poudarile silhueto. V modi so bile tudi rože, zelo bogate rože iz svetlikajočih materialov. Punce so nosile zapestnice in trakove. Maturantske obleke so bile dolge do tal in predvsem so se pojavljale v črni in beli barvi. Frizure so bile kratke in najbolj so se nosile trajne z raznimi dodatki v laseh. Kasneje v 30. letih so se pojavili pin-up stili, za katere so najbolj značilne pike na maturantskih oblekah. Te obleke niso segale do tal, ampak nekje do kolen. V laseh so ženske nosile velike rože.

1940: Te obleke so bile predvsem z naborki in volančki. Pomembno vlogo je imel vrat. Okoli vratu so obleke bile še posebej okrašene in lepo dodelane. Obleke so bile predvsem dolge ali pa nad kolenom. Maturantske obleke teh časov so imele veliko plasti v krilu in obvezna je bila uporaba krinoline, saj daje svoj čar in obleko razširi ter jo obdrži v stanju, kot mora biti. Zgornji del obleke je bil narejen na korzet. Moderno pa je bilo nositi strogo figo. Zaželenje so bile tudi bogate verižice srebrne barve.

Maturantska obleka leta 19501950 – maturantske kraljične: V letu 1950 je bilo v modi nositi obleko z zelo razkošnim dizajnom. Predvsem so vladali »princeska« stili obleke. Obleke so bile zgoraj na korzet, ki je bil takrat zelo moderen, saj so si ženske želele čim manjši obseg telesa. Obleke so imele več plasti in so bile videti dokaj kičasto in bogato. Obleke so bile tudi zelo pisane. Kasneje v modo pride tudi obleka a-linije in zvona. Skoraj nujni dodatek pa so bile bele rokavice do komolcev, ki so naredile še posebej pravljično vzdušje, saj so vse punce izgledale kot kraljične. Moderne so bile tudi kratke frizure in tiare. Še danes so moderne obleke z leta 1950, predvsem pa princeska stil in maturantske obleke linije A.

1970: Maturantske obleke teh časov so bile zelo preproste. Bile so skoraj telirane in vse so segale do tal. Pojavljale so se v vseh barvah. Pojavi pa se tudi V izrez oblek in naramnice okoli vratu. V modi so bili predvsem bujni kodrasti lasje.

1980: V tem času so bile najbolj moderni »cocktail« ali »babydoll« stili maturantskih oblek. Te obleke so bile pisane z vzorci rož in dokaj kratke, ponavadi nad kolenom. Zgoraj je bila obleka na korzet, krilo pa je spodaj šlo zelo navzven. Moderen je bil tud nakit in različni tili v laseh.

1990: Obleke so bile pisane, vendar zelo preproste. Brez dodatkov ali bleščic. V modi so bili šali, ki so bili iz enakega materiala in barv kot maturantska obleka. V tem času so maturantke imele dolge obleke, ki so padale tik ob telesu. V modi so bili predvsem kratki in ravni lasje.

Maturantske obleke leta 1990

V 90. letih prejšnjega stoletja so bile maturantske obleke preproste.

2000: V tem času so bile maturantske obleke zelo različnih stilov in barv. V modi so bili princeska stili, a linija, cocktail, pinn-up in vintage stil. Vsi stili so lahko bili tudi združeni v eno obleko. To je moda današnjih let in še dan danes nosimo enake obleke kot v tem času. Moderno postane tudi razkrito koleno, obleka z izrezom, da so ženske lahko pokazale svoje noge. Nakit ima zelo pomembno vlogo, saj je bil skoraj nujen v teh časih. Frizure se pojavljajo v vseh oblikah in barvah. Trajna ni več moderna. Najbolj modern material je bila čipka, ki še dan danes vlada pri materialih svečanih oblek. Pojavljajo se različni materiali, kot so šifon, čipka, til, saten, svila…

O avtorju: Jože Bučko

Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!