Domov » Oblačila in moda » Torbice včasih in danes
Torbica

Torbice včasih in danes

Ste kdaj razmišljali o tem, kako dolgo ženske že uporabljamo torbice? Danes je ženska torbica nekaj tako samoumevnega, da si življenja brez nje ne znamo predstavljati, a seveda ni bilo vedno tako. »Torbice« oziroma torbe so bile nekoč bolj domena moških, ki so potrebovali torbe za svoj denar.

Moška torbica

Moška torbica je bila nekaj običajnega.

Pri ženskah pa se ni smatralo, da bi morale s seboj nositi kakršne koli dragocenosti oziroma se niti ni menilo, da jih imajo. Če jih že imajo, na primer nakit, gre za last očeta ali moža. Tako so ženske nekoč uporabljale zgolj potovalne skrinje in kovčke ter škatle za klobuke, osebne torbice pa ne. Vsaj ne do sredine 19. stoletja, ko so postale sprejemljive, da se je vanje spravilo rokavičke, pahljačo, robček in podobne spodobne damske stvari.

Kako so ženske živele brez torbic?

Kratko zgodovino ženske torbice so nam predstavili v spletni prodajalni torbice.si, kjer so nam razkrili zelo zanimivo zgodbo. Preden so torbice postale sprejemljive, so usnjene torbe ter torbe iz tekstila uporabljali moški. Ženska je bila v zapostavljenem položaju in nihče ni pomislil, da bi potrebovala kaj takšnega, kot je torbica. Kljub temu pa so nekatere ženske seveda imele dragocenosti, za katere so poskrbele povsem drugače: s skrivnimi žepi v svojih oblekah. Tudi žepi so bili namreč nekaj, kar se je pri ženskah smatralo za nespodobno – in zato so bili ti majhni, skrivni, tik ob koži. Tja so lahko spravile kakšno malenkost, ki so jo hotele skriti pred drugimi ali nositi na varnem.

Ženska torbica

S pojavom finančne neodvisnosti žensk je vzcvetela industrija torbic.

Torbice so torej pojav, ki sovpada z opolnomočenjem ženske. Torbice dajejo ženski pravico, da ima svojo lastnino, da jo nosi s seboj in varuje pred drugimi, in to celo vsem na očeh. Torbice pravijo, da imajo ženske vso pravico imeti svoje stvari – in da so te resnično njihove, ne pa zgolj nekaj, kar lahko začasno uporabljajo, sicer pa je last njihovega moža. In če si predstavljamo, kako bi bilo danes, če ne bi bila vsebina naše torbice samo naša, če bi imel partner pravico, da stika po njej in si vzame kar koli … No, verjetno ni treba poudarjati, da bi bilo kaj takega hud poseg v zasebnost in zagotovo razlog vsaj za resen prepir, če ne celo za konec zveze. Pravilo je namreč povsem preprosto in se glasi: »Moja torbica je moja in te nič ne briga!«

Torbice danes

Današnje torbice so po eni strani še vedno del ženske samostojnosti. V njej imamo vse, kar potrebujemo, da se počutimo močne, neodvisne, sposobne in uspešne. Ključi, mobilnik, denar, ličila – torej sami simboli sodobne ženske, ki ima svoje stanovanje, lahko vozi, hodi v službo in skrbi za svoje finance, hkrati pa je lepa in urejena.

O avtorju: Jože Bučko

Jože Bučko
Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!