Domov » Zanimivosti » 5 napak pri nakupu oblačil
Napake pri nakupu oblačil

5 napak pri nakupu oblačil

Nakupovanje oblačil sodi med tiste nakupe, ki se jim nikakor ne moremo izogniti. Nekateri tovrstno nakupovanje in polnjenje garderobne omare obožujejo, drugi nekoliko manj. Človek pač potrebuje perilo, hlače, jopice, majice, čevlje in vse ostalo.

A nepremišljeno nakupovanje oblačil vodi v napake, ki nas lahko drago stanejo. Kar pomislite, kolikokrat ste domov prinesli nekaj, kar vam morda ni bilo prav, ker niste želeli čakati na prosto kabino za preoblačenje in ste kupili na pamet. A napak je lahko še precej več.

1. Nakupovanje na spletu

Ene najbolj pogostih napak pri nakupu oblačil se navadno pripetijo, kadar to počnemo prek spleta. Pritegnejo nas mnogo nižje cene kot v trgovini, izdelki so videti vrhunsko in prsti kar sami klikajo po miški vse do opravljenega nakupa. A pri tovrstnem nakupovanju na nas prežijo različne pasti.

Prva je zagotovo tista z velikostjo. Prepričani smo, da se poznamo in natančno vemo, katero konfekcijsko številko imamo. Za hlače, majice, puloverje in čevlje. Žal pa je tako, da so velikosti odvisne od posameznih blagovnih znamk in tudi modelov, zato ni nujno, da vam bo majica velikosti M prav, če navadno nosite to velikost.

Nakupovanje preko spleta

Nakupovanje na spletu je lahko rizično, predvsem glede izbire velikosti.

Tudi pri obutvi ni nič drugače, zato razmislite o tem, da bi poiskali enako obutev ali oblačila v trgovini in jih pomerili, preden bi se odločili za nakup prek spleta. Zakaj? Ker bo tam verjetno še vedno precej ceneje.

2. Pomerjanje čevljev

Pri nakupovanju čevljev nas navadno zavedejo novi dizajni, barve in materiali, zato že skorajda opravimo nakup, preden čevlje sploh pomerimo. Nekateri kupci so tako samozavestni in menijo, da ne more iti nič narobe, saj so zgrabili par čevljev s svojo številko.

Doma pa utegne čakati bolj grenko presenečenje in preveliki ali premajhni čevlji. Kako je to mogoče? Različne blagovne znamke imajo tudi različne modele, ki so izdelani na določen način, zato ni nujno, da vam bodo čevlji številka 43 prav, četudi imate doma vso obutev te velikosti.

Lahko bodo preozki za vaš nart ali pa bo narobe kaj drugega. Obutev vedno preverite v trgovini in to ne le zgolj en čevelj. Obujte oba, zavežite in se sprehodite nekaj korakov, da vidite, ali vam ustrezajo. Nikoli ne pomerjajte čevlja, ki ga pomerjajo vsi, saj je lahko nekoliko raztegnjen in daje lažno predstavo.

3. Nakupovanje v družbi

Že res, da je nakupovanje v družbi precej bolj zabavno, a lahko tudi precej več stane. Po eni strani, ker pride do velike sproščenosti in občutka, da je v redu malce več zapraviti. Po drugi strani pa zato, ker vam bo prijatelj ali prijateljica nekaj priporočil, pohvalil, da je videti dobro na vas, vi pa boste to kupili ne glede na to, ali določeno oblačilo ali obutev sploh potrebujete.

4. Plača in razprodaje

Trgovci vsake toliko pripravijo udarne akcije z velikimi popusti, ki to nemalokrat niso. Pred nakupom se vedno pozanimajte, koliko je določen kos stal pred tem in preverite cene tudi pri konkurenci ter na spletu. Prav tako velja, da se po nakupih ne odpravimo na dan plače, saj imamo v sebi lažen občutek, da je v denarnici dovolj denarja za vse, kar nam srce poželi.

5. Brez načrta

Nakupovanje oblačil naj poteka načrtovano in ne brezglavo. Preverite garderobno omaro in dobro razmislite, kaj zares potrebujete. So to majice, hlače, morda čevlji? Pripravite si seznam in zapišite, koliko ste približno pripravljeni zapraviti za vse skupaj.

Seveda si pustite še nekaj prostora za hipni nakup, ki se zgodi, ko oči zagledajo nekaj, mimo česar se enostavno ne da. Neke vrste posladek za dušo in srce. Ne nakupujte na zalogo zgolj zato, ker se vam zdi poceni. Prav vsi imamo doma kopico oblačil, ki jih morda nikoli ne bomo oblekli.

O avtorju: Jože Bučko

Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!