Domov » Šport in prosti čas » Na kaj paziti pri nakupu termovke?
Termovka

Na kaj paziti pri nakupu termovke?

Če želimo ohratiti pijačo hladno sredi poletja ali pa imeti s seboj topel napitek v hladnih zimskih dneh, imamo v ta namen na izbiro veliko različnih termovk. Razlikujejo se po materialih, ki dajejo termovki lastnosti gretja oziroma hlajenja in hkrati tudi unikaten izgled.

Največkrat jih uporabljamo, ko smo na poti, lahko pa jih odnesemo s seboj, ko kampiramo v naravi. Praktična uporaba je neomejena, saj jih lahko uporabimo za gretje in hlajenje pijače v vsakem letnem času. Da bi vam pomagali bolje razumeti prednosti in slabosti različnih termovk, vas vabimo, da nadaljujete z branjem prispevka.

Uporaba v hladnih in vročih dnevih

Termovke lahko uporabljamo za ohranjanje pijače tople ali mrzle. Tako se lahko odpravimo na pohod v naravo in uživamo v pijači, ki ima želeno temperaturo. Največje prednosti uporabe termovke so:

  • S seboj jo lahko odnesemo praktično kamor koli.
  • Je odlična za ohranjanje tople pijače v hladnih dneh.
  • Prihrani nam denar, saj imamo toplo tekočino pri sebi in nam je zato ni treba kupovati.

Čas, ki lahko naša termovka ohranja pijačo pri želeni temperature, je različen. Nekatere lahko hladijo ali grejejo tekočino do 5 ur, druge pa nam omogočijo, da ohranjamo pijačo mrzlo ali toplo do 15 in več ur. Večja, kot je ta vrednost, na daljši pohod lahko odnesemo termovko.

Termovke

Na trgu so na voljo termovke narazličnejših oblik, barv in materialov.

Nekatere termovke so narejene posebej za namen, da ohranjajo nizko temperaturo pijače. To je izredno uporabno med vročimi poletnimi dnevi. Tako lahko nosimo sok, vodo in gazirane pijače s seboj – brez skrbi, da bi se nam segrele. Običajno imajo moč, da hladijo pijačo vsaj nekaj ur, vendar je ta vrednost različna od proizvajalca do proizvajalca.

Različni materiali termovk

Ko bomo kupovali termovko, bomo opazili, da jih lahko kupimo v različnih izvedbah. Izbiramo lahko tako med različnimi prostorninami in oblikami kot tudi materiali. Glede na material ločimo:

  • Plastične termovke: Plastika ima prednost, da je najlažja izmed vseh materialov. Takšne termovke lahko s seboj nesemo v službo ali na kratke pohode, vendar imajo omejeno sposobnost zadrževanja tople in hladne energije.
  • Nerjaveče termovke: Termovke, narejene iz nerjaveče kovine, so idealne, če želimo kvalitetno in dolgotrajno ohranjanje temperature pijače, ko smo zunaj. So težje kot plastične, vendar zelo dolgo zadržujejo energijo.
  • Steklene termovke: So najboljša izbira za uporabo v notranjih prostorih. Temperature ne morejo zadrževati dolgo, vendar so odlična rešitev za uživanje pijače v delovnih in domačih okoljih. Običajno so tudi estetsko zelo dovršene.

O avtorju: Jože Bučko

Jože Bučko
Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!