Domov » Oblačila in moda » Metuljček ali kravata: kaj svetujejo strokovnjaki?
Metuljček ali kravata

Metuljček ali kravata: kaj svetujejo strokovnjaki?

Če niste pristaši nošenja kravat, ste morda pristaši nošenja metuljčkov. Ali pa morda nič od tega. Po drugi strani pa se verjetno marsikdo med vami navdušuje nad obema različicama nošenja teh dveh sicer izjemno elegantnih modnih dodatkov za moške. In kaj o tem menijo strokovnjaki? Metuljček ali kravata? Kaj od tega je primerneje za nošenje in zakaj? Mnenja se razlikujejo.

Nekateri strokovnjaki modnega oblačenja vam bodo morda dejali, da je za nošenje ob določeni priložnosti kravata veliko primernejša ali obratno. Po drugi strani pa se celo najdejo taki, ki vam bodo raje postregli s kako posebno različico teh modnih dodatkov, kot pa da bi vam zapovedovali, kaj od tega je primernejše.

Kljub vsemu si na kratko preberite o tem, kdaj je kravata vendarle primernejša ob metuljčka in obratno.

Kravata za starejše moške, metuljček za mlajše?

Ob misli na kravato morda najprej pomislite na odraslega moškega, ki sedi na poslovnem sestanku ali na kakšnem bolj slavnostnem dogodku. Metuljčki pa po vašem mnenju morda veliko bolj pristojijo mlajšim fantom, ki jih nadenejo ob valeti ali katerem od podobnih dogodkov.

V resnici vam bodo strokovnjaki dejali, da leta bistveno ne vplivajo na odločitev za določen modni dodatek. Kravata je primerna tako za mlade fante kot starejše moške in tudi za metuljček velja popolnoma enako.

Metuljček

Metuljček na poroki? Seveda, zakaj pa ne!

Lahko pa rečemo, da je kravata ponekod povsem izpodrinila metuljček. Pri nekaterih pa je metuljček bistveno manj priljubljen tudi zato, ker naj bi ga nosili predvsem piflarji ali nekoliko nenavadni oziroma specifični fantje.

Strokovnjaki bi se temu le nasmejali in ob tem dodali, da če človek zna nositi neko oblačilo ali kos oblačila, je to lahko še tako slabo zaznamovan kos, toda na njem bo izgledal odlično.

Je nošenje kravate ali metuljčka povezano s podnebjem?

Medtem ko vam bodo strokovnjaki pri nas dejali, da lahko nosite tako kravato kot metuljček, pa je nekoliko drugače v nekaterih drugih predelih sveta. Ponekod boste moške le redko videli nositi kravato in bo, če že, okoli njihovega vratu kraljeval metuljček.

Zakaj? Ker je kravata lahko precej slabša izbira za predele, kjer je podnebje nekoliko bolj vroče.

Kaj je bolj praktično: metuljček ali kravata?

Kaj hitro lahko ugotovite, da je lahko nošenje metuljčka veliko bolj praktično od kravate. Če ste na primer na slavnostni večerji, metuljčka ne morete kar tako namočiti v juho; če ste na motorju, vam metuljček ne bo plapolal v obraz, tako kot na primer kravata.

Sicer pa je pomembno tudi, kakšne barve in kakšni motivi bodo na vašem metuljčku ali kravati, ki si jo boste izbrali. Tudi pri tem vam lahko svetujejo stilisti.

O avtorju: Jože Bučko

Jože Bučko
Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!