Domov » Poslovni svet » Logistika v Sloveniji
Logistika v Sloveniji

Logistika v Sloveniji

Kadar se v Sloveniji govori o transportu, se običajno ne omenja logistika kot celokupna gospodarska panoga, temveč se večinoma osredotočamo zgolj na nekaj aktualnih tem. Na slabo stanje našega letalskega prevoznika, ki je premajhen, da bi bil lahko konkurenčen velikim družbam za prevoz potnikov. Na Luko Koper in njene težave pri povečevanju poslovanja zaradi še vedno neizgrajenega drugega železniškega tira, ki bi edini lahko omogočil, da bi se logistika izjemno povečala. Nenazadnje pa radi govorimo tudi o težavah naših tovornjakarjev – o slabih cestah, visokih cenah goriva in vsem drugem, zaradi česar so pogosto nekonkurenčni in včasih tudi prisiljeni v stavke.

Adria Airways

Slovenski letalski prevoznik težko konkurira tujim.

Da bi logistika, ki pri nas zaposluje kar lepo število ljudi, lahko omogočila tem ljudem boljše pogoje dela ter hkrati tudi zagotovila še več delovnih mest, je dejansko potrebno zgolj eno: posodobitev infrastrukture. Slovenska logistika vedno znova opozarja, da si želi širitev, da želi zaposlovati, da želi prepeljati več tovora – vendar jo pri tem vedno ustavi slaba infrastruktura, za katero bi morala poskrbeti država. Res gre za velike projekte, ki so povezani z enormnimi stroški, a vsi tisti, ki se ukvarjajo s transportom, so prepričani, da bi se ti vložki hitro povrnili. Še en tir, ki bi vodil z Obale proti notranjosti Slovenije, in avtocesta, ki bi vodila od Koroške do Dolenjske, bi naredila veliko tako za logistična podjetja kot tudi za državljane – nenazadnje je treba priznati, da je pri nas še vedno nekaj regij, ki jih tako slaba cestna kot železniška povezava ovirata pri razvoju.

Slovenska avtocesta

V Sloveniji imamo še danes marsikje slabe cestne povezave.

Slovenska logistika si tako ne želi razvoja infrastrukture zgolj zaradi lastnih kapitalističnih teženj, temveč je treba priznati, da bi bilo izboljšanje v korist celotne države oziroma v korist vseh državljanov. In prav zato je težko razumeti, da se stvari tako počasi premikajo (oziroma stojijo). Ko bi bila transportna podjetja tako počasna kot odločitve o izboljšanju infrastrukture, bi Slovenija že davno obstala.

O avtorju: Jože Bučko

Jože Bučko
Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!