Domov » Avtomoto » Amortizerji za avto
Amortizerji za avto

Amortizerji za avto

Za udobno vožnjo z avtom so nujni amortizerji ali blažilniki, kot jih tudi imenujemo. Obrabljeni amortizerji povzročijo neprijetne sunke med vožnjo, tresenje in podobno, zato je priporočljivo, da jih čim prej zamenjamo. Če je ta del avtomobila že zelo obrabljen, je vožnja z avtomobilom tudi manj varna, kar je glavni razlog za zamenjavo.

Amortizerji

Dobri amortizerji skrbijo za stabilnost in varno vožnjo.

Prav zato se z menjavo ne sme odlašati, ampak se je zanjo potrebno odločiti takoj, ko se začnejo težave.

Kdaj je torej čas za menjavo?

Kot vsak drug avtomobilski del se tudi amortizerji sčasoma obrabijo in takrat je čas za menjavo. Da je čas za menjavo, lahko ugotovi mehanik na avto servisu oziroma ga na to, da naj jih pogleda, lahko opozorite tudi sami, če opazite, da:

  • med vožnjo čutite tresenje in neprijetne sunke,
  • vožnja z vašim avtomobilom ni prijetna in mirna,
  • zelo občutite vzbokline, vdolbine in druge nepravilnosti na cestišču,
  • vašemu avtomobilu pušča olje.

Koliko časa zdržijo amortizerji, je odvisno od različnih faktorjev, kot je na primer ta, koliko časa je že preteklo od zadnje menjave. A pri tem je vsekakor dobro vedeti, da do obrabe ali slabšega delovanja lahko pride tudi, če avtomobila ne uporabljamo veliko oziroma če avto preveč časa stoji na mestu. V vsakem primeru je dobro, da avto takrat, ko se vam zdi, da vožnja ni takšna, kot bi morala biti, peljete na servis oziroma k mehaniku, da ga temeljito pogleda in preveri, če je vse v redu.

Dotrajani amortizerji

Vožnja z dotrajanimi amortizerji je neprijetna in nevarna.

V primeru, da vse to znate storiti sami ali poznate koga, ki se spozna na avtomobile, pa še toliko bolje, saj boste prihranili nekaj denarja.

Kje kupiti amortizerje?

SiluxVelika izbira vas čaka na spletni strani Silux.si. Oglejte si jo in se prepričajte, da so amortizerji za različne znamke vozil na voljo že po zelo ugodnih spletnih cenah. Če bi radi privarčevali, je prav nakup prek spleta tisto, kamor se splača obrniti v primeru, da kupujete avto dele.

Ne glede na to, kje boste kupili nadomestne dele za vaš avto in po kakšni ceni, pa poskrbite predvsem za to, da bo vožnja z njim vedno varna in udobna. Prav za to poskrbijo tudi amortizerji – tisti nadomestni avto del, brez katerega bi bila vožnja z avtom veliko manj prijetna in tudi veliko manj varna.

O avtorju: Jože Bučko

Jože Bučko
Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!