Domov » Poslovni svet » Kaj je odkup nezapadlih terjatev?
Odkup nezapadlih terjatev

Kaj je odkup nezapadlih terjatev?

Vsaka nova težava v poslovnem svetu pomeni priložnost za novo vrsto posla. To jasno kažeta tudi odkup zapadlih terjatev ter odkup nezapadlih terjatev oziroma tako imenovani faktoring, s katerima se zavoljo finančne krize in predvsem plačilne nediscipline tudi pri nas ukvarja kar nekaj bank in drugih finančnih ustanov.

Kako lahko odkup zapadlih in nezapadlih terjatev pomagata pri poslovanju vašega podjetja?

Najbolje bo razložiti kar na primeru. Denimo, da se vaše podjetje ukvarja s proizvodnjo oken, velik del vaših strank pa predstavljajo različne »državne« ustanove, na primer šole, vrtci, občine, muzeji … Da bi prišli do posla, ste morali ceno nekoliko spustiti, sicer se na javnem razpisu ne bi dobro odrezali, prav tako pa ste se morali pred sklenitvijo vsakega posla sprijazniti s tem, da bo plačilni rok precej dolg. In ker gre za velik projekt, saj menjava vseh oken neke šole ni mačji kašelj, dobro veste, da bo dolg plačilni rok prinesel finančne težave. Razen, če se odločite za odkup nezapadlih terjatev oziroma faktoring. Pri tem sicer res ne boste prejeli celotnega zneska plačila, kajti podjetje za odkup nezapadlih terjatev bo zahtevalo svoj delež, vendar pa boste do denarja prišli tako hitro, da boste lahko pokrili vse stroške. Odkup nezapadlih terjatev torej predstavlja neke vrste posojilo – dobite manj, ker plačate stroške posojila.

Kratkoročno financiranje

Faktoring kot učinkovit vir kratkoročnega financiranja.

Če ste proizvajalec oken, ki se zaradi narave svojega poslovanja običajno ne odloča za odkup nezapadlih terjatev, kljub temu pa ste ravno opravili posel, pri katerem se vam zdi, da boste težko počakali na plačilo, pa se lahko odločite za odkup zapadlih terjatev – tudi, če rok dejansko še ni mimo. V tem primeru gre za bolj enkratno sodelovanje s finančnim podjetjem, ki bo poskrbelo za odkup po izstavitvi računa. Tudi tokrat boste prejeli del plačila, a lahko boste normalno poslovali oziroma denar namenili za poplačilo stroškov dela in tudi za nadaljnji razvoj ter investicije. Seveda pa odkup zapadlih terjatev ne pomeni le tega, da hitro pridete do (deleža) plačila, temveč tudi, da se vam ni potrebno ukvarjati s plačilno disciplino upnika. Skrb glede tega, ali bo dejansko plačal v roku ali bodo potrebni opomini, je na strani podjetja, s katerim ste se dogovorili za odkup zapadlih terjatev.

Res je, sliši se dobro, in gotovo bi se za takšen ali drugačen odkup z veseljem odločilo vsako podjetje. Vendar pa je tudi tu ovira: odkup nezapadlih terjatev ter odkup zapadlih terjatev sta za faktoring zanimiva le, kadar je upnik podjetje, ki ima dobro boniteto. Če poslujete z nekom, ki »slabo stoji«, ne bo z odkupom žal nič.

O avtorju: Jože Bučko

Živjo, sem Jože in sem avtor prispevkov na spletnem portalu, na katerem se ravno nahajaš. Po izobrazbi sem ekonomski tehnik, sicer pa zdaj že nekaj let uživam v pokoju. Poleg vrtnarjenja ter ukvarjanja z vnuki in vnukinjami zelo rad pišem članke o vsem mogočem. Spletnega portala seveda nisem postavil sam, ampak mi je pri tem pomagal sin. Upam, da se vam bo moje pisanje dopadlo!